Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Letisko v Le Touquet bude niesť meno britskej kráľovnej Alžbety II.

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Takosan)

LILLE - Francúzske prímorské letovisko Le Touquet-Paris-Plage v pondelok oznámilo, že dostalo oficiálne povolenie od britského kráľa Karola III. premenovať miestne letisko po jeho matke kráľovnej Alžbete II., ktorá zomrela vlani v septembri. Informuje tlačová agentúra AFP.

"Medzinárodné letisko Le Touquet-Paris-Plage prejde historickou premenou a bude niesť názov 'Medzinárodné letisko Alžbety II. v Le Touquet-Paris-Plage'," uvádza sa vo vyhlásení radnice letoviska na severe Francúzska.

archívne video Prezidentke Zuzana Čaputová: Stretnutie s Alžbetou II. bolo výnimočné

Prezidentke Zuzana Čaputová: Stretnutie s Alžbetou II. bolo výnimočné (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Je to pocta veľkej kráľovnej a jej strýkovi, ktorí mali záľubu vo Francúzsku, ako aj uznanie 'najbritskejšieho francúzskeho letoviska'," dodáva sa vo vyhlásení. Dátum slávnostnej inaugurácie ešte nebol stanovený. Kráľovnin strýko, britský kráľ Eduard VIII., zvykol do Le Touquet-Paris-Plage cestovať lietadlom, aby si užil jazdu na koni a pozemný jachting, niekedy v sprievode svojej netere.

Tamojšie letisko otvorili v 30. rokoch

Úrady požiadali o zmenu názvu len niekoľko dní po tom, ako Alžbeta II., najdlhšie vládnuca panovníčka v britskej histórii, zomrela 8. septembra 2022 vo veku 96 rokov. Le Touquet-Paris-Plage, bežne skracované iba na Le Touquet, vzdialené hodinu cesty autom južne od Calais, je obľúbené letovisko, v ktorom má dom aj francúzsky prezident Emmanuel Macron s manželkou Brigitte.

Tamojšie letisko otvorili v 30. rokoch a rýchlo sa stalo obľúbeným cieľom dobre situovaných Britov. V 50. rokoch bolo tretím najvyťaženejším letiskom vo Francúzsku - po Letisku Paríž-Orly a Letisku Nice-Cote d'Azur.

Viac o téme: LetiskoFrancúzskoAlžbety II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu