Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Medzinárodné letisko v Aleppe vyradil z prevádzky údajný izraelský nálet

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Thibault Camus)

DAMASK - Medzinárodné letisko v severosýrskom meste Aleppo museli v pondelok uzavrieť pre poškodenie pristávacej a vzletovej dráhy, ktoré údajne spôsobil izraelský letecký útok. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na správy izraelských štátnych médií.

Sýrska tlačová agentúra SANA citovala nemenovaného vojenského predstaviteľa, podľa ktorého nálet okolo 04.30 h miestneho času vykonalo niekoľko izraelských lietadiel, ktoré prileteli smerom od Stredozemného mora. K obetiam ani zraneniam podľa citovaného zdroja nedošlo. Izrael sa k správe bezprostredne nevyjadril. K podobným útokom na letisku v najväčšom sýrskom meste Aleppo došlo aj v marci tohto roku, keď taktiež došlo k prerušeniu jeho prevádzky.

Počas viac než desaťročie trvajúcej vojny v Sýrii uskutočnil Izrael stovky náletov na sýrske územie, zameraných najmä voči Iránom podporovaným silám a bojovníkom Hizballáhu. Izrael sa k takýmto útokom len zriedka vyjadruje, opakovane však zdôrazňuje, že nedovolí, aby v susednej krajine rozširoval svoju prítomnosť jeho úhlavný nepriateľ Irán a jeho spojenci. Izraelské letectvo okrem iného útočí na letiská a prístavy v oblastiach Sýrie, ktoré sú pod kontrolou ústrednej vlády v Damasku. Chce tak zabrániť dodávkam iránskych zbraní pre militantné skupiny, ktoré operujú v Sýrii a podporuje ich Teherán.

Viac o téme: LetiskoAleppeIzraelský nálet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu