Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelská armáda v Predjordánsku postrelila zamaskovaného židovského osadníka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - Príslušníci izraelských bezpečnostných zložiek v nedeľu na okupovanom západnom brehu Jordánu postrelili izraelského civilistu. Armáda vo svojom vyhlásení vysvetlila, že vojaci strieľali na skupinu "maskovaných podozrivých", ktorí sa ukázali byť izraelskými občanmi.

Ako informovala agentúra AFP, incident sa stal v izraelskej osade Maale Levona neďaleko palestínskeho mesta Nábulus, kde vojaci pátrajú po podozrivom zo zabitia dvoch Izraelčanov, ktorí prišli o život v sobotu pri streľbe v autoumyvárni v palestínskom meste Huwwára južne od Nábulusu.

archívne video Rezort obrany prijal ponuku USA na vozidlá 4x4, mali by nahradiť vozidlo Aligátor, podľa náč. Gen. štábu Zmeka ich armáda potrebuje približne tisíc

Rezort obrany prijal ponuku USA na vozidlá 4x4, mali by nahradiť vozidlo Aligátor, podľa náč. Gen. štábu Zmeka ich armáda potrebuje približne tisíc (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Došlo k viacerým útokom na židovských osadníkov

V Huwwáre v poslednom čase došlo k viacerým útokom na židovských osadníkov alebo izraelskú armádu. Osadníci obvykle reagovali odvetnými útokmi na mesto i okolité palestínske dediny, objasnila AFP. Izraelská armáda uviedla, že vojaci zasahujúci v nedeľu nadránom v osade Maale Levona spustili paľbu podľa štandardných operačných postupov, pri ktorej bol jeden z podozrivých zranený.

"Neskôr sa ukázalo, že podozriví sú maskovaní izraelskí občania," píše sa vo vyhlásení armády, ktorá neposkytla ďalšie podrobnosti. Uviedla len, že incident sa vyšetruje. Denník The Times of Israel (TOI) k incidentu dodal, že vojaci strieľali na skupinu maskovaných osôb, ktoré údajne hádzali kamene na palestínske vozidlá idúce po rýchlostnej ceste. Vojaci spustili paľbu po tom, čo jeden z maskovaných osadníkov údajne počas zatýkania hodil ďalší kameň, spresnil TOI.

Izrael okupuje Západný breh a východnú časť Jeruzalema

Po sobotňajšej streľbe v meste Huwwára izraelská armáda prijala opatrenia, ktorých cieľom je zabrániť židovským osadníkom v podobných odvetných útokoch. Do oblasti Huwwára bol vyslaný prieskumný armádny prápor s niekoľkými tímami pohraničnej polície. Medzičasom izraelské bezpečnostné zložky pokračujú v pátraní po páchateľovi útoku v Huwwáre aj v nedeľu.

Izrael okupuje Západný breh a východnú časť Jeruzalema od šesťdňovej vojny v roku 1967. Predjordánsko je domovom takmer troch miliónov Palestínčanov a približne 490.000 Izraelčanov, ktorí žijú v osadách považovaných podľa medzinárodného práva za nelegálne.

Viac o téme: ArmádaŽidPredjordánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu