Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Stretnutie izraelského veľvyslanca s rumunským ultrapravičiarom vyvolalo kritiku

(Zdroj: pixabay.com)

TEL AVIV - Stretnutie izraelského veľvyslanca v Rumunsku s lídrom tamojšej krajne pravicovej strany vyvolalo ostrú kritiku. Reuven Azar sa v pondelok v Bukurešti stretol s Georgem Simionom, vedúcim Aliancie za zjednotenie Rumunov (AUR), informuje tlačová agentúra DPA. Jeruzalemská pobočka Strediska Simona Wiesenthala (SWC) v utorok oznámila, že dvaja poprední členovia AUR velebili "fašistické rumunské hnutie Železná garda (TpT), ktoré počas druhej svetovej vojny zavraždilo v Rumunsku mnoho židov".

"Boli sme informovaní, že (pamätník holokaustu) Jad va-Šem aj odborníci z ministerstva zahraničných vecí sa postavili proti tomuto stretnutiu," uvádza SWC. Podľa riaditeľa zmienenej inštitúcie Efrajima Zuroffa ide o "veľmi problematický precedens".

Zuroff povedal, že je "nemysliteľné, aby sa oficiálny predstaviteľ štátu Izrael stretol s vodcom politickej strany, ktorej vedenie tvoria ľudia oslavujúci vrahov židov a neuznávajúci zodpovednosť Rumunska za jeho úlohu pri masovom vyvražďovaní židov Rumunmi počas holokaustu". Webové noviny The Times of Israel informovali o tlaku vo vnútri pravicovej konzervatívnej vládnucej strany Likud a pravicových izraelských organizácií, aby sa priblížili k nacionalistickým stranám v Európe, ktoré sú často proizraelské, hoci niekedy majú historické väzby na antisemitské osobnosti.

Na stretnutí v sídle rumunského parlamentu, ktoré schválil izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen, sa zúčastnil aj vplyvný vodca osadníkov v Predjordánsku, šéf oblastnej rady Šomron, Josi Dagan, ktorý sa medzi pravicovými európskymi stranami usiluje o získanie podpory pre židovské osady.

Viac o téme: KritikaJeruzalemRumunskoIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu