Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelská armáda v Džaníne smrteľne zranila palestínskeho militanta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Maya Alleruzzo)

JERUZALEM — Izraelské bezpečnostné zložky vo štvrtok smrteľne postrelili 32-ročného Palestínčana. Došlo k tomu počas razie v meste Džanín na severe okupovaného západného brehu Jordánu, ktoré je považované za baštu palestínskych radikálov, informovala agentúra AP.

Palestínske médiá identifikovali obeť ako člena teroristickej skupiny Brigády mučeníkov al-Aksá. Izraelské zložky vykonali v Džaníne raziu naposledy 31. júla, štyri týždne po inej rozsiahlej operácii v tomto meste. Násilnosti na celom Západnom brehu sa za uplynulého pol druha roka výrazne zintenzívnili. Zvýšil sa počet palestínskych útokov na izraelských civilistov a vojakov, takmer denne dochádza k raziám izraelskej armády a stúpol i počet útokov extrémistických židovských osadníkov na Palestínčanov.

Izraelskí vojaci pri hraniciach pásma Gazy
Zobraziť galériu (2)
Izraelskí vojaci pri hraniciach pásma Gazy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

Izrael tvrdí, že razie jeho bezpečnostných zložiek majú rozložiť siete militantov a zmariť možné útoky v budúcnosti. Palestínčania považujú násilie za prirodzenú reakciu na 56 rokov izraelskej okupácie svojich území.

O život prišlo viac ako 170 Palestínčanov

Pri palestínskych útokoch v Izraeli a na Západnom brehu zahynulo podľa AP od začiatku roka 27 ľudí a niekoľko ďalších bolo vážne zranených. O život prišlo aj viac ako 170 Palestínčanov.
Izrael tvrdí, že väčšina zabitých boli militanti. O život však prišli aj mladíci, ktorí hádzali kamene a protestovali proti vpádom izraelských vojakov, či takí, ktorí sa do konfrontácií s vojakmi ani nezapojili.

Viac o téme: SmrťZranenieArmádaMilitantIzraelPalestínaDžanín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu