Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Španielsky ústavný súd neprijal Puigdemontovo odvolanie proti zatykaču

Carles Puigdemont Zobraziť galériu (2)
Carles Puigdemont (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

MADRID - Ústavný súd (TC) v Španielsku sa odmietol zaoberať odvolaním bývalého katalánskeho vodcu Carlesa Puigdemonta proti zatykaču, ktorý bol na neho vydaný.

Vo štvrtok o tom informovala agentúra AFP, ktorá súčasne uviedla, že toto súdne rozhodnutie môže skomplikovať snahu socialistického premiéra Pedra Sáncheza zostať vo funkcii. Po parlamentných voľbách z júla, po ktorých v Španielsku nastala patová situácia, totiž Sánchez potrebuje podporu siedmich zákonodarcov Puigdemontovej separatistickej strany Spoločne za Katalánsko (JxCat), aby v parlamente dosiahol väčšinu a zostal tak premiérom.

Carles Puigdemont
Zobraziť galériu (2)
Carles Puigdemont  (Zdroj: SITA/AP/Marku Ullander)

JxCat výmenou za podporu Sáncheza v parlamente požaduje amnestiu pre Puigdemonta, ktorý je v exile v Belgicku, a všetkých ostatných obvinených katalánskych politikov stíhaných za neúspešné snahy o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017. Okrem toho JxCat žiada aj referendum o sebaurčení Katalánska. Takéto referendum je pre Sáncheza neprijateľné, ale jeho záujem mať JxCat za spojenca trvá. Rozhodnutie ústavného súdu zrejme nepomôže Sánchezovým snahám o zotrvanie na premiérskom poste: prišlo totiž v čase, keď jeho socialisti rokujú s Puigdemontovou stranou, aby sa pokúsili získať ich podporu pri hlasovaní v parlamente.

Rozsudok kritizovali aj členovia samotného súdu

Rozhodnutie súdu, prijaté v stredu a oznámené vo štvrtok, ohromilo španielskych politikov i právnikov, pretože doteraz všetky odvolania súvisiace s pokusom o vyhlásenie nezávislosti Katalánska z roku 2017 boli ústavným súdom prijaté na posúdenie. Rozsudok dokonca kritizovali aj členovia samotného súdu, ktorí v kauze nerozhodovali, a prokurátori tribunálu sa proti nemu plánujú odvolať. Iní verejne známi ľudia poukazovali na rýchlosť, akou súd dospel k rozhodnutiu. Jedným z nich bol aj Puigdemontov právnik Gonzalo Boye.

"Nemôžeme povedať, že ústavný súd nefunguje... Odvolanie sme podali 31. júla a už je tu rozhodnutie," napísal v statuse na platforme Twitter, pričom dodal, že ani "superrýchle konanie nie je také rýchle ako toto". Predsedníčka JxCat Laura Borrasová vyhlásila, že rozhodnutie súdu bolo prijaté s ohľadom na hlasovanie o budúcom španielskom premiérovi. Dátum tohto hlasovania ešte nebol stanovený, podotkla AFP. Španielska konzervatívna Ľudová strana (PP) získala vo všeobecných voľbách 23. júla najviac kresiel, no nepodarilo sa jej získať väčšinu v parlamente. V praxi to znamená, že Sánchezovi socialisti by mohli vládnuť, ak získajú podporu od baskických a katalánskych nacionalistov – vrátane JxCat.

Viac o téme: OdvolanieZatykačOdmietnutieŠpanielskoCarles PuigdemontŠpanielsky ústavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu