Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ústavný súd zrušil rozsudok NSS o neplatnosti volieb starostu v obci Hromoš

Ústavný súd SR
Ústavný súd SR (Zdroj: TASR – František Iván)

BRATISLAVA - Ústavný súd (ÚS) SR zrušil rozhodnutie Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR o neplatnosti volieb starostu v obci Hromoš v okrese Stará Ľubovňa, ktoré sa konali vlani v októbri. Rozsudkom NSS došlo podľa ÚS k porušeniu základných práv Maroša Kočiša, ktorý vo voľbách získal najviac hlasov.

 Voľby starostu napadol správnou žalobou neúspešný kandidát František Mojcher, volebný rozdiel medzi ním a víťazom bol osem hlasov. Argumentoval, že členovia volebnej komisie nehlasovali medzi sebou, ktorí z nich vykonajú voľbu prostredníctvom prenosnej volebnej schránky. Namietal taktiež narušenie priebehu volieb a porušenie volebného moratória, keď protikandidát mal byť počas hlasovania, po jeho skončení a v čase sčítavania hlasov opakovane prítomný vo volebnej miestnosti. Podľa verdiktu NSS sa mali voľby zopakovať. 

ÚS po ústavnej sťažnosti Kočiša toto rozhodnutie zrušil. "V súhrne Ústavný súd predbežne ustálil, že zistené volebné vady svojou intenzitou nie sú spôsobilé vzbudiť pochybnosti o tom, že výsledky volieb odrážajú prejavenú skutočnú vôľu voličov a že v napadnutom konaní nebol relevantným spôsobom spochybnený taký počet hlasov, ktorý by mohol zvrátiť už vyhlásené výsledky volieb," uviedol súd v náleze. Vec pritom vrátil na NSS na ďalšie konanie. Vo voľbách v Hromoši získal Kočiš (Smer-SD, Hlas-SD, SNS, KSS) 158 hlasov a Mojcher (SaS, KDH) 150 hlasov.

Viac o téme: VoľbyNajvyšší súdÚstavný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu