Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sudca zmietol Stahlovu väzbu zo stola! Obvineného budú stíhať na slobode: Prokurátor podal sťažnosť

Obvineného Romana Stahla budú stíhať na slobode Zobraziť galériu (5)
Obvineného Romana Stahla budú stíhať na slobode (Zdroj: Topky)

BRATISLAVA - Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku nevyhovel žiadosti prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) o vzatie obvineného Romana Stahla v rámci akcie Ezechiel 7 do väzby a prepustil ho zo zadržania na slobodu. Uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

"Sudca síce konštatoval dôvodnosť trestného stíhania obvineného, ale vzhľadom na dokumentované štádium trestného stíhania nekonštatoval žiadny z dôvodov väzby uvedených v Trestnom poriadku," priblížila. 

archívne video Najvyšší súd SR Potvrdil trest pre Jozefa Radiča z kauzy vraždy Valka

Najvyšší súd SR Potvrdil trest pre Jozefa Radiča z kauzy vraždy Valka (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Prokurátor proti nemu podal sťažnosť, o ktorej má 21. augusta rozhodnúť Najvyšší súd SR. Polícia v piatok (11. 8.) zadržala a obvinila exprezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara a Romana Stahla pre podozrenia z korupcie. Vyšetrovateľ podal v sobotu (12. 8.) podnet na ich väzobné stíhanie. V prípade Tibora Gašpara prokurátor ÚŠP nevidel dôvody na kolúznu väzbu, preto ho v nedeľu z policajného zadržania prepustil. V prípade obvineného Romana Stahla podal návrh na vzatie do väzby z dôvodu kolúznej väzby. Obvinený je aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör.

Obvinený Norbert Bödör na policajnom prezídiu pred výsluchom Roberta Fica
Zobraziť galériu (5)
Obvinený Norbert Bödör na policajnom prezídiu pred výsluchom Roberta Fica  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Je v poriadku, keď sa prokurátor nezhodne s návrhom vyšetrovateľa

V právnom štáte je bežné, ak sa prokurátor nestotožní s právnym názorom vyšetrovateľa na existenciu dôvodov väzby. Neprípustné sú však osobné agresívne útoky na vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, ktorí nerozhodujú podľa predstáv. Poukázal na to Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v súvislosti s postupom orgánov činných v trestnom konaní v prípade obvineného exprezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara a Romana Stahla.

"Je bežnou situáciou, ak sa prokurátor nestotožní s právnym názorom vyšetrovateľa na existenciu dôvodov väzby. Rovnako ako je bežné, ak sa s návrhom prokurátora nestotožní sudca pre prípravné konanie alebo ak príde k rôznym názorom medzi prvostupňovým a nadriadeným (sťažnostným) súdom. Tak to funguje v právnom štáte. Čo, naopak, je v právnom štáte neprípustné, sú osobné agresívne útoky na vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, ktorí nerozhodujú podľa predstáv podozrivých a obvinených osôb," uviedol úrad v stanovisku, ktoré poslala jeho hovorkyňa Zuzana Drobová. 

Prokurátor ÚŠP svojím príkazom prepustil obvineného Tibora Gašpara zo zadržania, pretože u neho nevidel dôvody kolúznej väzby. "Neobjektívne a manipulatívne vyjadrenia tohto obvineného k trestným stíhaniam majú čisto politický charakter a nie sú samy osebe spôsobilé založiť kolúzny dôvod väzby," priblížil úrad. Prokurátor zároveň konštatoval dôvodnosť vedeného trestného stíhania, ktoré nie je založené na jednej výpovedi spolupracujúcej osoby, ale aj na výpovediach ďalších svedkov, prepisoch komunikácie v aplikácii Threema a množstve listinných dôkazov.

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (5)
Tibor Gašpar  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obvinenia v kauzách Doprastav, Váhostav a Technopol

V prípade obvineného Romana Stahla prokurátor ÚŠP podal návrh na vzatie do väzby z dôvodu kolúznej väzby. "Vo svojom návrhu uviedol konkrétne konanie obvineného (zaznamenané na zvukovej nahrávke), ktoré zakladá obavu zo snahy ovplyvňovať trestné konanie a výpovede svedkov," vysvetlil ÚŠP. Ozrejmil, že obvinenia sa týkajú podozrení z korupcie v kauzách Doprastav, Váhostav a Technopol. Vtedajší predstavitelia Policajného zboru mali podľa slov ÚŠP manipulovať trestné stíhania v prospech podozrivých oligarchov, a to za úplatky presahujúce 90.000 eur.

Tibora Gašpara a Romana Stahla zadržali a obvinili v piatok (11. 8.). Vyšetrovateľ podal v sobotu (12. 8.) podnet na ich väzobné stíhanie.  Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v prípade Romana Stahla nevyhovel požiadavke prokurátora na jeho vzatie do väzby a prepustil ho z policajného zadržania. 

Viac o téme: VäzbaObvinenie GašparŠpecializovaný trestný súdBödör
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu