Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lieky proti bolesti a horúčke sú už dostupné: Eviduje sa však výpadok antibiotík

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Situácia s dostupnosťou liekov proti bolesti či horúčke na Slovensku je už stabilná. K dispozícii sú aj pediatrické liekové formy s obsahom ibuprofenu a paracetamolu. Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) však naďalej eviduje výpadky niektorých antibiotík či iných liekov. Uviedla hovorkyňa ústavu Jana Matiašová.

"Situácia s dostupnosťou antibiotík je síce lepšia ako na prelome rokov, resp. začiatku roka 2023, stále však na trhu evidujeme vysoké percento antibiotík s prerušenými dodávkami. Výpadky evidujeme aj pri liekoch určených na psychické a neurologické ochorenia. Taktiež evidujeme opakujúce sa krátkodobé výpadky pri liekoch zo skupiny imunoglobulínov," ozrejmila. 

archívne video Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

ŠÚKL zároveň denne prijíma hlásenia o nedostupnosti liekov naprieč všetkými skupinami. "Nevedieme presné štatistiky pre jednotlivé indikačné skupiny/ochorenia. Vo väčšine prípadov je nedostupnosť spôsobená kapacitnými možnosťami výrobných závodov alebo oneskorením dodávok vstupných surovín či obalových materiálov do výrobných miest," dodala hovorkyňa.

Viac o téme: LiekyBolestiAntibiotikáVýpadkyŠtátny ústav na kontrolu liečiv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu