Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko je zapojené do medzinárodného sporu: Pokiaľ vydáme Kholmurodova (37), vo vlasti ho čaká mučenie a násilie!

Aktivista z Tadžikistanu Amriddin Khrlmuradov (37) je momentálne zadržaný v Košiciach
Aktivista z Tadžikistanu Amriddin Khrlmuradov (37) je momentálne zadržaný v Košiciach (Zdroj: Facebook/Amriddin Khrlmuradov)

KOŠICE – Slovenským kriminalistom v Košiciach sa podarilo zadržať aktivistu z Tadžikistanu. Polícia však netušila, že sa dostane do začarovaného kruhu. V prípade, ak aktivistu vydáme tadžickým úradom, v jeho vlasti ho čaká mučenie a násilie. Proti takémuto postupu vystúpilo medzinárodné spoločenstvo, ktoré vyzýva na dodržiavanie ľudských práv a slobôd.

archívne video

Demonštranti vo Varšave zorganizovali "referendum" o anexii ruského veľvyslanectva (Zdroj: Facebook/Support group for the Ukrainian people)

Tadžický aktivista Amriddin Kholmurodov (37) sa v súčasnosti nachádza vo vyšetrovacej väzbe v Košiciach. Ako informuje BNN.Network, čelí možnému vydaniu do domovskej krajiny. Aktivisti však varujú, že v Tadžikistane bude za svoju činnosť s najväčšou pravdepodobnosťou vystavený mučeniu a násiliu.

Amriddin Kholmurodov, ktorý bojuje za dodržiavanie ľudských práv a slobôd, prekročil hranice Schengenu z Ukrajiny a slovenským colným policajtom netrvalo dlho, aby ho zadržali. Tadžický aktivista je známy svojimi vyhláseniami a kritikou štátnych úradov v Tadžikistane prostredníctvom sociálnych sietí. Tadžikistan vydal zatykač na podobné osoby, ktoré žijú v rôznych častiach sveta. Všetci aktivisti z Tadžikistanu, ktorí bojujú za ľudské práva boli tadžickou vládou obvinené zo šírenia terorizmu a extrémizmu.

Obvinenie

Nemenovány zdroj, ktorý si želal zostať v anonymite, pripomenul vyhlásenie súdu v okrese Ismoili Somoni v Dušanbe spred piatich rokov, ktorý nariadil, aby Kholmurodova zatkli. Podľa tadžického práva porušil trestný zákon, pretože bol členom zločineckej organizácie. V prípade dokázania viny môže Kholmurodovovi hroziť trest odňatia slobody až na desať alebo viac rokov. Tadžickí predstavitelia sa k prebiehajúcemu prípadu zatiaľ nevyjadrili ani neposkytli žiadne vyjadrenia.

Demonštrácia v Litve

Po zadržaní aktivistu v Košiciach zorganizovali jeho krajania v Litve pred kanceláriou Európskej únie vo Vilniuse demonštráciu za slobodu, solidaritu a podporu Kholmurodova. Abdusattor Bobojev, predseda Výboru na ochranu politických väzňov v Tadžikistane prečítal list adresovaný slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej a vedeniu Európskej únie v Bruseli, kde aktivisti prosia, aby Kholmurodova prepustili a zabránili tak jeho vydaniu, po ktorom bude trpieť následkami mučenia a násilia.

 

Viac o téme: ZadržanieĽudské právaSlovenská republikaTadžikistanAktivistaKrimiAmriddin Kholmurodov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu