Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obrovský šok: V Iráne boli odhalené mučiarne pre ľudí, ktorí nesúhlasia s vládnym režimom: OSN má celú situáciu prešetriť

Protesty v Iráne
Protesty v Iráne (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

TEHERÁN/NEW YORK – V Iráne už istý čas trvajú nepokoje protivládne nálady, ktoré vyústili do nepokojov v uliciach. V noci počuť výbuchy a výkriky na uliciach a vláda si s tým nevie rady. Jej doterajšie opatrenia boli už cez čiaru v prípade dodržiavania ľudských práv, no najnovšie odhalenie ukazuje ešte drastickejšie zaobchádzanie s domácim obyvateľstvom.

Medzinárodná vyšetrovacia jednotka CNN sa angažovala pri skúmaní zaobchádzania s obyvateľstvom počas protestov v Iráne. Už z minulosti vieme, že krajinou otriasol nejeden škandál. Tým najväčším je smrť Iránky Mahsi Aminiovej (22) s kurdskými koreňmi. Mala podľahnúť na následky zranení, ktoré utrpela vo väzení. Za mreže sa pritom dostala za účasť na protivládnom proteste. 

Ďalším diskutabilným prejavom iránskych bezpečnostných síl je verejné video, kde je iránska žena zneužívaná priamo na ulici medzi policajtmi a protestujúcimi. V tejto atmosfére sa podarilo CNN odhaliť desiatky väzníc, ktoré používal iránsky režim na mučenie ľudí. Mnohé z nich boli utajené, alebo považované za prázdne. Prevádzkovať ich mali iránske revolučné gardy. 

V článku boli podrobne opísané najťažšie formy mučenia. Patrili k nim elektrické šoky, bičovanie, fyzické násilie, ktorého výsledkom boli zlomeniny, jazvy a popáleniny; pribíjanie klincami či v neposlednom rade sexuálne zneužitie. Vládny režim praktizuje podobné zverstvá na potlačenie povstaní a nepokojov, ktoré sú najväčšie za desiatky rokov.  

USA začalo konať

Na základe týchto zistení vyzval americký senát Organizáciu Spojených národov (OSN), aby celú sieť mučiarní podorobne vyšetrila. Výbor pre zahraničné vzťahy USA uviedol, že správa CNN odhalila množstvo tajných zadržiavacích centier používaných iránskym režimom, ktorý používa brutálne prostriedky na protestujúcich. "Irán je schopný mučiť svoj vlastný ľud, len aby potlačil protivládne protesty. Teherán musí byť pripravený znášať následky svojich činov," uviedli senátori. Týmto problémom by sa mala zaoberať Rada OSN pre ľudské práva v Iráne, uvádza sa na Twitteri. 

Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) začala v novembri nezávislé vyšetrovanie iránskeho zásahu proti celoštátnemu povstaniu, ktoré vypuklo v septembri v súvislosti so smrťou 22-ročnej Iránky skurdskými koreňmi Mahsi Aminiovej. 

archívne video

Muž z lietadla nakrútil podivný letiaci objekt

 

Viac o téme: ProtestyOdhalenieIránTeheránMučiarne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu