Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prvý štart rakety Ariane 6 znova odložili: Poletí až na budúci rok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ESA via AP)

PARÍŽ - Prvý štart nosnej rakety Ariane 6 z programu Európskej vesmírnej agentúry (ESA) v utorok opätovne odložili. Odštartovať by mala až na budúci rok, oznámil v utorok generálny riaditeľ ESA Josef Aschbacher, podľa ktorého bude možné konkrétnejší dátum určiť až po ďalších testoch v septembri.

Štart rakety Ariane 6 pôvodne plánovali už na rok 2020, odvtedy ho však viackrát posunuli. Naposledy ESA predpokladala, že raketa vzlietne v poslednom štvrťroku 2023. Ariane 6 je nástupcom staršieho modelu Ariane 5, ktorý je v prevádzke od roku 1996 a posledný raz ho vyslali do vesmíru začiatkom júla. Nový model je určený na vynášanie satelitov do vesmíru pre komerčných aj štátnych zákazníkov a podľa DPA je aj výrazne lacnejší v porovnaní s jeho predchodcom.

Od júlového štartu Ariane 5 nemá ESA vlastné rakety na vynášanie väčších satelitov do vesmíru a odklad štartu nového modelu Ariane 6 tento stav ešte predĺži, dodáva DPA. Menšia nosná raketa Vega C taktiež nie je v prevádzke, odkedy sa v decembri minulého roka zrútila dve a pol minúty po svojom prvom komerčnom štarte.
 

Viac o téme: RaketaŠtartOdloženiePrvý štartAriane 6
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu