Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Borrell hovoril so šéfom čínskej diplomacie: Najmä o posilňovaní vzájomných vzťahov

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Šéf zahraničnej politiky Európskej únie Josep Borrell v nedeľu prostredníctvom telefónu hovoril s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang Im. Vyhlásil, že obe strany majú záujem na posilnení vzťahov medzi EÚ a Čínou. Informuje správa agentúry Reuters.

"Diskutovali sme o nadchádzajúcom strategickom dialógu v Pekingu v rámci prípravy na summit EÚ-Čína," uviedol Borrell v príspevku na sociálnej sieti X, predtým známej ako Twitter. Takisto s Wang Im hovorili aj o situácii v západoafrickom štáte Niger, kde došlo nedávno k vojenskému prevratu, ako aj o stretnutí predstaviteľov v saudskoarabskej Džidde. To zorganizovala Saudská Arábia s cieľom nájsť "politické a diplomatické" cesty k ukončeniu vojny na Ukrajine.

Borrell by mal pricestovať do Pekingu

Hongkonský denník South China Morning Post (SCMP) informoval, že Borrell by mal na jeseň tohto roka pricestovať do Pekingu. Čína v júli zrušila plánovanú návštevu Borrella v Pekingu, kde mal rokovať s vtedajším čínskym ministrom zahraničných vecí Čchin Kangom. Borrell mal do Číny vycestovať už v apríli, túto cestu však zrušil pre nákazu covidom.

Viac o téme: VzťahyHovorČínaJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu