Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Požiare v Španielsku a Portugalsku spálili už tisícky hektárov lesa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/C. Willoughby/National Park Service Mojave National Preserve via AP)

MADRID - Tisícky hektárov lesa zhoreli v priebehu víkendu pri lesných požiaroch, ktoré zúria v Španielsku a Portugalsku.

Najničivejší požiar zaznamenali na západe Portugalska; oheň tu zničil už 6200 hektárov lesa. Zranenia utrpelo šesť ľudí, uviedol portugalský úrad civilnej ochrany.Požiar ohrozoval aj viacero dedín, ktorých obyvateľov preto museli evakuovať. V ďalších dedinách v postihnutej oblasti bol v platnosti zákaz vychádzania. S plameňmi v okresoch Castelo Branco a Proenca-a-Nova súčasnosti bojuje viac než 1100 hasičov za pomoci 11 vrtuľníkov a hasiacich lietadiel, spresnili tamojšie úrady.

Podľa civilnej ochrany potrvá niekoľko dní, kým sa podarí dostať oheň pod kontrolu. V Portugalsku pritom súčasne horí aj viacero menších lesných požiarov. Španielske úrady v sobotu neskoro večer uviedli, že požiar pri meste Portbou na severovýchode Katalánska sa z väčšej časti podarilo dostať pod kontrolu. Požiar horel na 573 hektároch na území blízko hraníc s Francúzskom. Ďalší požiar v juhošpanielskej provincii Huelva v Andalúzii bol "stabilizovaný" až v nedeľu, citovala agentúra DPA miestnych predstaviteľov.

Rozsiahly lesný požiar na severovýchode Španielska zosilnel a vyžiadal si evakuáciu obyvateľov viacerých obcí v provincii Zaragoza.
Zobraziť galériu (2)
Rozsiahly lesný požiar na severovýchode Španielska zosilnel a vyžiadal si evakuáciu obyvateľov viacerých obcí v provincii Zaragoza.  (Zdroj: SITA/Fabian Simon/Europa Press via AP)

Viac o téme: LesPožiareŠpanielskoPortugalskoLesné požiare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu