Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Už viac ako tisíc ľudí museli evakuovať kvôli požiaru, ktorý sa šíri na juhu Portugalska

Požiare v Portugalsku
Požiare v Portugalsku (Zdroj: Twitter/Customer_is_KING)

LISABON - Už 1400 ľudí sa muselo evakuovať kvôli požiaru, ktorý sa šíri pri Odemire na juhu Portugalska. Do boja proti nemu je nasadených vyše 800 hasičov, ktorým ale snahy výrazne komplikujú vysoké teploty a silný vietor, napísala dnes agentúra Reuters.

Archívne video: Požiare na Rodose

Požiare na Rodose (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Požiar vzplanul v sobotu a odvtedy plamene spálili okolo 6700 hektárov a teraz sa šíri ďalej na juh do turistickej oblasti Algarve. Z preventívnych dôvodov nechali úrady evakuovať celkovo 19 dedín, štyri turistické ubytovacie zariadenia a jeden kemp. Premávka na viacerých cestách bola prerušená. Starosta Odemiry Helder Guerreiro situáciu označil za kritickú. "Počasie, ktoré nás čaká v ďalších dňoch, môže viesť k tomu, že sa aj z malého požiaru stane veľký," varoval zase úrad pre civilnú ochranu.

Portugalsko, ktoré teraz bojuje so zhruba 14 lesnými požiarmi, čelí ako ďalšie krajiny južnej Európy teplotám okolo 40 stupňov. V troch oblastiach krajiny kvôli tomu dnes platí výstraha pred extrémnymi teplotami, v 120 obciach je vyhlásený najvyšší stupeň varovania pred lesnými požiarmi.

Viac o téme: PožiarEvakuáciaPortugalsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu