Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rekreačný dom na juhu Francúzska, v ktorom pri požiari zomrelo 11 ľudí, nespĺňal normy

Požiar rekreačného zariadenia Zobraziť galériu (2)
Požiar rekreačného zariadenia (Zdroj: SITA/TNN/dpa via AP)

WINTZENHEIM - V rekreačnom dome na východe Francúzska, v ktorom v stredu pri požiari zahynulo 11 ľudí, sa nedodržiavali protipožiarne bezpečnostné normy stanovené pre takéto objekty. Podľa agentúry AFP o tom vo štvrtok informovala príslušná prokuratúra.

Požiar v objekte vypukol v stredu v skorých ranných hodinách. Rekreačný dom sa nachádza v mestečku Wintzenheim pri Colmare v regióne Alsasko na východe Francúzska. V objekte bola ubytovaná skupina dospelých osôb s mentálnym postihnutím a ich sprievodcovia. Všetkým hosťom na dolnom poschodí sa podarilo pred ohňom ujsť. V pasci sa však ocitli osoby na hornom poschodí, objasnil web France Info. 

"Ubytovacie zariadenie neprešlo povinnou bezpečnostnou kontrolou... a nemalo charakteristiky potrebné na to, aby poskytovalo ubytovanie pre verejnosť", uviedla pre agentúru AFP zástupkyňa prokurátora mesta Colmar Nathalie Kielwasserová, keď informovala o prvých zisteniach vyšetrovateľov. Išlo o starú stodolu, ktorú nedávno zrekonštruovali. Boli v nej umiestnené detektory dymu, avšak nie dostatočné pre tento typ zariadenia, povedala Kielwasserová. Podľa nej zatiaľ nie je jasné, či sa v budove nachádzali hasiace prístroje.

Požiar rekreačného zariadenia
Zobraziť galériu (2)
Požiar rekreačného zariadenia  (Zdroj: SITA/TNN/dpa via AP)

Majiteľ nehnuteľnosti, ktorý býva oproti a po vypuknutí požiaru zalarmoval hasičov, je v šoku a nebol zadržaný, informovala Kielwasserová. Podľa miestnej radnice v čase vypuknutia požiaru sa v nehnuteľnosti nachádzalo 28 ľudí, pričom 17 z nich sa zachránilo. Majiteľ mal zmluvu na ubytovanie 16 ľudí. Prokurátorka doplnila, že vyšetrovaním sa zisťuje aj to, či boli dodržané kapacitné normy.

Viac o téme: PožiarRekreačný domFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu