Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Indická sonda Čandraján-3 sa úspešne dostala na obežnú dráhu Mesiaca

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DILLÍ - Indická medziplanetárna sonda Čandraján-3 (Mesačná loď 3) sa v sobotu dostala na obežnú dráhu Mesiaca. Cieľom indickej misie, ktorá sa začala 14. júla, je uskutočniť vôbec prvé pristátie v blízkosti málo preskúmaného južného pólu Mesiaca, informovala agentúra AFP.

Očakáva sa, že pokus o pristátie na Mesiaci sa uskutoční 23. alebo 24. augusta. AFP dodala, že India má pomerne nízkorozpočtový vesmírny program, ktorý sa však rýchlo približuje k míľnikom, aké si stanovili svetové vesmírne veľmoci. V prípade úspechu sa India stane štvrtou krajinou na svete po USA, ZSSR a Číne, ktorej sa podarilo mäkké pristátie svojej vesmírnej lode na Mesiaci. Sonda Čandraján-3 s orbitálnym modulom, pristávacím modulom Vikram a lunárnym roverom Pragján odštartovala 14. júla z vesmírneho strediska na ostrove Šríharikóta v Bengálskom zálive.

Po štarte strávila viac ako týždeň na obežnej dráhe Zeme a v utorok bola vyslaná smerom k Mesiacu za pomoci gravitačného manévra, pri ktorom sa na jej zrýchlenie využila zemská gravitácia. Ako naznačuje poradové číslo kozmickej lode, ide o tretiu misiu v rámci ambiciózneho indického programu výskumu Mesiaca. Prvá bola vypustená už v roku 2008 a vtedy sa Indom v dôsledku dôkladného pátrania podarilo po prvý raz odhaliť stopy vody v blízkosti povrchu Mesiaca a zistili, že počas dňa má satelit Zeme síce slabú, ale predsa len atmosféru.

Druhá misia Čandraján-2 bola vypustená v roku 2019

Druhá misia Čandraján-2, ktorá zahŕňala aj orbitálny modul, pristávací modul a lunárny rover, bola vypustená v roku 2019, ale bola úspešná len čiastočne: jej orbitálny modul stále obieha okolo Mesiaca a skúma ho, ale pristávací modul v dôsledku poruchy brzdového systému na poslednú chvíľu tvrdo pristál a je nefunkčný. Indická vesmírna agentúra (ISRO) však analyzovala všetky údaje z poslednej nehody a potom na počítači simulovala celú sériu pristátí, aby sa vyhla chybám pri reálnom pristátí na Mesiaci. Program ISRO Gaganján - v preklade Nebeská loď - má do budúceho roka vyslať na obežnú dráhu Zeme trojdňovú misiu s ľudskou posádkou.

Viac o téme: SondaúspechObežná dráhaIndiaMesiacNaí DillíČandraján-3
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu