Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mark Zuckerberg pobúril rodinnou FOTO: Keď ju uvidíte celú, budete sa čudovať tiež

(Zdroj: Instagram/zuck)

NEW YORK - Šéf spoločnosti Meta Mark Zuckerberg spôsobil minulý mesiac rozruch rodinnou fotkou, ktorú zverejnil na svojom Instagrame. Dvom starším dcéram totiž prekryl tvár, aby ich nebolo vidno. Ľudia sa preto pýtajú, či neverí vlastnej platforme.

Fotka, ktorú Zuckerberg zverejnil pri príležitosti osláv Dňa nezávislosti 4. júla, vyvolala veľkú pozornosť. Pózuje na nej spolu so svojou rodinou - manželkou Priscillou a tromi dcérami, pričom tá najmladšia Aurelia sa narodila len v marci. "Šťastný 4. júl! Ako moje dcéry rastú, rád sa s nimi rozprávam o tom, prečo je Amerika taká skvelá," píše v príspevku. 

Čo ale mnohých zaskočilo je fakt, že dve staršie dcéry, sedemročná Maxima a päťročná August, majú zakryté tváre symbolom smajlíka. Užívatelia Instagramu kritižujú šéfa Mety za to, že očividne chcel týmto spôsobom ochrániť súkromie svojich detí, hoci pri bežných užívateľoch už taký opatrný nie je. Práve naopak, spoločnosť bola obvinená zo speňažovania používateľských údajov, čo viedlo k zverejneniu osobných informácií. 

"Ani samotný Zuck nedôveruje svojej vlastnej platforme dostatočne na to, aby verejne ukázal tváre svojich detí," poznamenala jedna osoba, pričom podobných komentárov sa pod príspevkom nahromadilo mnoho. "On sám nerád verejne zdieľa svoje rodinné fotky, hoci vytvoril platformu, ktorá je založená výlučne na odhaľovaní intímnych detailov zo života ľudí celému svetu," píše ďalší užívateľ. "Naozaj majstrovská ukážka irónie!" skonštatoval tretí. 

V máji vládna agentúra Federal Trade Commission (FTC) obvinila Facebook zo zavádzania rodičov a neschopnosti chrániť súkromie detí prostredníctvom aplikácie Messenger Kids. Minulý rok Meta súhlasila s vyplatením 725 miliónov dolárov (663 miliónov eur) za urovnanie súdneho sporu, v ktorom sa tvrdilo, že Facebook umožnil odovzdanie miliónov osobných údajov svojich používateľov spoločnosti Cambridge Analytica, ktorá podporovala víťaznú prezidentskú kampaň Donalda Trumpa v roku 2016. 

V roku 2020 ZAS FTC udelila Facebooku rekordnú pokutu vo výške päť miliárd dolárov (4,58 miliardy eur) za porušenie súkromia a nesprávne zaobchádzanie s používateľskými údajmi. Facebook tiež v roku 2015 priznal, že poskytuje veľkým technologickým spoločnostiam, ako sú Amazon a Yahoo, rozsiahly prístup k osobným údajom používateľov, a taktiež zhromažďuje protokoly hovorov a textových správ z telefónov so systémom Android od spoločnosti Google. 

Viac o téme: Facebook Mark ZuckerbergMeta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu