Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vojenská junta v Nigeri požiadala o pomoc ruských wagnerovcov: Majú jej pomôcť udržať sa pri moci

Wagnerovci a bieloruskí vojaci
Wagnerovci a bieloruskí vojaci (Zdroj: SITA/Belarus' Defense Ministry via AP)

NIAMEY - Vojenská junta v západoafrickom štáte Niger údajne požiadala o pomoc žoldnierov z ruskej Wagnerovej skupiny. Urobila tak v čase hroziacej vojenskej intervencie západoafrického regionálneho bloku ECOWAS, informovala v sobotu agentúra AP.

K vojenskému prevratu v Nigeri došlo 26. júla, keď prezidentská stráž zajala demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma, ktorý je odvtedy zadržiavaný v prezidentskom sídle v hlavnom meste Niamey. Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) dalo 30. júla nigerskej junte týždeň na to, aby prepustila prezidenta Bazouma a vrátila mu moc; inak môže čeliť vojenskej intervencii armád tohto bloku.

Archívne video

25 žoldnierov Wagnerovej skupiny už nebude môcť ubližovať Ukrajincom (Zdroj: Facebook/Euromaidan, War in Ukraine)

Šéfovia rezortov obrany krajín ECOWAS v piatok sfinalizovali plán možnej intervencie v Nigeri a vyzvali členov bloku, aby urobili potrebné prípravy. Stalo sa tak po tom, ako zlyhali pokusy o diplomatické kontakty s predstaviteľmi nigerskej junty. Jeden z vodcov nigerskej junty generál Salifou Mody sa so žiadosťou o pomoc obrátil na predstaviteľa wagnerovcov počas návštevy v susednom štáte Mali, uviedol pre agentúru AP Wassim Nasr, analytik zo think tanku Soufan Center so sídlom v New Yorku. Podľa jeho slov to potvrdili tri malijské zdroje aj francúzsky diplomat.

Wagnerovci ako garant moci

Nigerská junta potrebuje wagnerovcov, pretože oni sa môžu stať "garantom toho, že zostane pri moci," uviedol Wassim Nasr. Wagnerova skupina podľa neho žiadosť nigerskej junty zvažuje.

Niger bol podľa AP posledným spoľahlivým spojencom Západu v boji proti terorizmu v západoafrickom regióne. Vojenské junty v okolitých štátoch sa odvracajú od Francúzska, ako bývalej koloniálnej mocnosti a prikláňajú sa k Rusku, ktorého záujmy vo viacerých afrických krajinách presadzujú práve wagnerovci. Žoldnieri z tejto skupiny pôsobia aj na území Mali a podľa správ aktivistov sa tam dopúšťajú vážnych zločinov.

Podľa francúzskeho rezortu diplomacie nie je Rusko priamo zapojené do prevratu v Nigeri. Moskva však podľa neho oportunisticky využíva všetky možnosti, ako vyvolávať chaos a destabilizáciu, kdekoľvek sa mu naskytnú.

Viac o téme: JuntaNigériaWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu