Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vysoké pracovné tempo ho stálo život: Zomrel mladý štátny úradník (†32)! Z listu na rozlúčku vás zamrazí

Jakub Šeps Zobraziť galériu (2)
Jakub Šeps (Zdroj: FB/Jakub Šeps)

JIČÍN - Bol mladý, zapálený do práce, no workoholizmus, ku ktorému sa pridala aj šikana od nadriadeného, ho stáli život. Sám sa ho rozhodol ukončiť vedúci cestovného ruchu v Libereckom kraji Jakub Šeps (†32). Na rozlúčku zanechal list, z ktorého sa vám nahrnú slzy do očí.

Ak máte problémy alebo prežívate ťažké obdobie, samovražda nie je riešenie. Existujú linky pomoci, na ktoré sa môžete obrátiť. Zoznam, kam volať, nájdete TU

Len 32-ročný vedúci cestovného ruchu v Libereckom kraji Jakub Šeps sa rozhodol ukončiť svoj život. K tomuto rozhodnutiu, ako sám píše, dospel po tom, čo s ním ukončili pracovný pomer a prispela k tomu aj šikana od nadriadeného. Na rozlúčku zanechal sedemstranový list, ktorý zverejnil na sociálnej sieti. V ňom opísal celý svoj život, aj to, prečo ho už nezvládol. 

"Ahoj, volám sa Jakub Šeps, mám 32 rokov, 185 centimetrov, cca 112 kilogramov, chalan zamilovaný do cestovania, objavovania - nových zemí, chutí, vôní, ľudí, rečí, informácií a vlastne skoro všetkých krás, čo svet ponúka. Oficiálne mladý štátny úradník, ktorý si svojím workoholizmom zničil zdravie a skončil na konci," týmito slovami začal Jakub svoj rozsiahly list na rozlúčku, v ktorom ďalej píše, že svoj život nezvládol a je na jeho konci. "Preto celé toto píšem, ako spoveď, varovanie a apel na všeobecné zvoľnenie a zmiernenie tlaku spoločnosti na výkon a úspech," uviedol Jakub.

Jakub Šeps
Zobraziť galériu (2)
Jakub Šeps  (Zdroj: FB/Jakub Šeps)

Na pozíciu vedúceho cestovného ruchu nastúpil namiesto kolegyne, ktorá išla na materskú dovolenku. Oddelenie, ktoré sa dovtedy zmietalo v chaose, postavil na nohy, zaviedol systém práce a prijal brigádnikov. "Bol som často chválený, politici boli spokojní. Týmto sa ale dostávame k pasáži, ktorej pracovne hovorím "toto som nečakal" alebo zrada. Ako som už písal, zo strany politického vedenia, pani námestníčky Vinklátovej, som bol po celé tri roky chválený. Keď prišlo na slová ohľadom návratu kolegyne z materskej dovolenky, tak pani námestníčka hovorila vždy vety: "Pán Šeps, nebojte sa, nejako to zariadime", "Chceme, aby ste zostali a pokračovali", "Eva sa predsa nemôže vrátiť, som s vašou prácou spokojná"," píše Šeps, no nakoniec bolo všetko inak.

archívne video

Pri tragickej nehode v Bratislave zomrel známy politik Dušan Velič (Zdroj: Topky/ Maarty)

Jedného dňa mu sucho oznámili, že jeho pracovný pomer sa končí a ponúkli mu prácu v zoo na marketingu, čo považoval za výsmech. "Pani námestníčka nemala ani "gule" na to, aby mi túto správu oznámila osobne. A tak sa mi v stredu 3.5. 2023 totálne zmenil svet. Začal som si uvedomovať, že celé to snaženie bolo vlastne zbytočné a že slová námestníčky boli len politická proklamácia, teda rečou normálneho človeka - LŽI," opísal Šeps svoje sklamanie. 

Zničil si zdravie

Jakub tak prestal s nenormálnym pracovným nasadením, ktoré dovtedy mal. Robil len minimum. No najhoršie bolo, že si zničil zdravie. Sám priznáva, že holdoval alkoholu, no objavil sa mu aj atopický ekzém, vysoký krvný tlak, obezita a pokazené zuby, problémy s pečeňou a postihol ho aj únavový syndróm, kedy mu cez noc ošediveli vlasy. 

"Zrazu som bol ku všetkému apatický, akoby som stratil všetku radosť zo života a tým prakticky aj všetky emócie. Množstvo ľudí som svojím ďalšim správaním sklamal, ale už som nemohol fungovať podľa očakávania," vysvetľuje Jakub s tým, že upadol do takej depresie, že ráno sa nevládal zdvihnúť z postele, pretože k tomu nevidel žiadny dôvod. Až nakoniec dospel k rozhodnutiu ukončiť svoj život. Aj keď sám priznáva, že mal množstvo pracovných ponúk a skúšal ísť ďalej. No spomenul aj svojho vedúceho, ktorý ho podľa neho šikanoval. "Doteraz ľutujem, že som naňho nepodal sťažnosť," napísal Jakub. 

 

*Dobrý den, zde bratr Jakuba Šepse, tento příspěvek byl na tomto účtu nastavený jako neveřejný. Po konzultaci s rodinou...

Posted by Jakub Šeps on Thursday, August 3, 2023

Jakub sám priznal, že workoholizmus je choroba, ktorá sa musí liečiť. Čuduje sa, že si to okolie nevšimlo, pretože sám chorý človek to nevidí. V liste sa ospravedlnil rodine, priateľom a blízkym a myslel aj na praktické veci. "Doputoval som, ďalšie miesta neobjavím, ďalšie jedlá neochutnám, nových ľudí nespoznám. Tieto posledné riadky píšem v slzách, ale bohužiaľ, taký je môj osud. Posolstvo: Workoholizmus nie je nikdy správnou možnosťou. Vždy je lepšie sa viac venovať svojmu zdraviu, rodine, priateľom a koníčkom," ukončil mladý vedúci cestovného ruchu svoj list na rozlúčku.

Viac o téme: SamovraždaúradníkCestovný ruchJakub Šeps
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu