Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tvrdý odkaz Zelenského: Putin už nebude žiť dlho, ani jeho armáda nevzbudzuje strach ako v Sýrii

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Clodagh Kilcoyne/Pool via AP)

RIO – Ukrajinský prezident zanechal po sebe v rozhovore pre brazílsku televíziu výraznú stopu. Jeho vyjadrenie zdvihlo zo stoličiek väčšinu sveta, ktorý sa zaoberá vojnou na Ukrajine, no predovšetkým jeho nepriateľov. V kritickom duchu sa vyjadril na adresu ruského prezidenta, ako aj kvalitu jeho armády.

archívne video

Premiér Ľudovít Ódor po obede s prezidentom Zelenským (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Volodymyr Zelenskyj sa počas rozhovoru pre brazílsku televíziu Globo News vyjadril, že prezident Ruskej federácie už nebude žiť veľa rokov. Reagoval tak na otázku, či by sa na Ukrajine mohol zopakovať rovnaký scenár, aký postihol Sýriu. Ruské jednotky tam bojujú od roku 2015. 

"Pokiaľ bude Putin postupovať na Ukrajine ako doteraz, veľa času mu nezostáva. Do desiatich rokov bude mŕtvy. Dlhá vojna hrá v jeho neprospech. Takýmto tempom nebojoval ani v Sýrii. Nevydrží to, Ďalších 30 rokov sa určite nedožije. Zomrie, to je úplne jasné," vyjadril sa Zelenskyj. 

Porovnanie so Sýriou

Ako prezident Ukrajiny pokračoval, Putin už nie je ten obávaný a neporaziteľný vládca ako v Sýrii, kde sa v roku 2015 pridal k jednotkám prezidenta Bašára al-Asada, ktoré bojujú v občianskej vojne o moc proti opozícii tvorenej sýrskymi a kurdskými jednotkami. Boje pustošia Sýriu od roku 2011.

Ruskí vojaci v Sýrii
Zobraziť galériu (2)
Ruskí vojaci v Sýrii  (Zdroj: SITA/AP)

Na Ukrajine je to ale úplne iná káva. Zelenskyj ďalej hovoril, že proti jeho vlasti bola nasadená celá ruská armáda, ale Ukrajina naďalej odoláva. Preto je presvedčený, že jej jadro bolo výrazne oslabené. Kremeľ podľa neho upustil od bojov, aby nahromadil ďalšie zdroje, vysporiadal sa so sankciami a získal podporu iných krajín. "Ukrajina to nedovolí, budeme pokračovať v totálnej vojne proti agresorovi," dodal. Zelenskyj už v decembri vyhlásil, že vojna na Ukrajine sa skončí Putinovou smrťou. Rusko je od jeho rozhodovania až príliš závislé a bez neho by sa mohlo otočiť na riešenie problémov, ktoré sužujú krajinu. 

Viac o téme: OdkazSýriaVladimir PutinVojna na UkrajineVolodymyr Zelnskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu