Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Potýčky medzi medzi hinduistami a moslimami v Indii si vyžiadali päť životov: Medzi obeťami sú aj miestni policajti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ - Najmenej päť ľudí zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranili pri nábožensky motivovaných potýčkach medzi hinduistami a moslimami v štáte Harijána ležiacom na severe Indie. Medzi obeťami sú aj dvaja príslušníci polície. Informujú agentúry DPA a Reuters.

Nepokoje sa v okrese Núh rozpútali v pondelok po tom, ako pravicovo orientovaná skupiny hinduistov napojené na vládnucu stranu BJP zorganizovali sprievod k chrámu vedúci cez oblasť obývanú moslimskou väčšinou. Podľa polície však násilnosti vypukli až po zastavení sprievodu.

Hádzanie kameňov aj podpaľovanie áut

Na záberoch z mesta Núh bolo podľa BBC vidieť, ako dav hádže kamene, podpaľuje autá a demoluje obchody. Približne 2000 ľudí, ktorí počas sprievodu uviazli v meste, musela polícia evakuovať. Násilnosti sa rozšírili aj do susedných regiónov vrátane Gurugramu v aglomerácii indickej metropoly Naí Dillí, kde dav podpálil mešitu. Polícia neskôr uviedla, že situáciu má pod kontrolou. Úrady príčinu pondelkového incidentu vyšetrujú.

Obvinenie hinduistických vodcov

V meste Núh boli v dôsledku potýčok posilnené bezpečnostné zložky, DPA píše aj o zavedení zákazu vychádzania či odstavení internetu. V priľahlých oblastiach úrady obmedzili zhromažďovanie na maximálne štyri osoby a v utorok boli zatvorené všetky školy. Opozičné strany obvinili miestnych vodcov hinduistických nacionalistov z rozdúchavania napätia s moslimami, ktorí podľa DPA tvoria viac ako 14 percent obyvateľstva Indie.

Viac o téme: úmrtieHinduizmusIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu