Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

So Slovenskom sa musíme usilovať o spoločné úspechy, tvrdí Péter Szijjártó

Péter Szijjártó a Miroslav Wlachovský
Péter Szijjártó a Miroslav Wlachovský (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Čím lepší bude vzťah medzi Maďarskom a Slovenskom, o to viac sa zlepší životná situácia maďarskej menšiny v SR. Podľa agentúry MTI to vyhlásil maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

V rozhovore pre televíziu Danubia po otvorení cezhraničného ipeľského mosta medzi slovenskou obcou Chľaba v Nitrianskom kraji a severomaďarskou obcou Ipolydamásd v piatok (28.7.) povedal, že ak sa obe krajiny budú usilovať o spoločné úspechy, nájdu riešenia aj na zložité otázky.

Archívne video

Wlachovský v Budapešti: Slovensko má záujem na normálnych vzťahoch s Maďarskom (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Maďarský minister pripomenul, že Slováci pomáhali chrániť južnú hranicu Maďarska, obe krajiny sa spoločne postavili proti povinnej migračnej kvóte, prepojili svoje elektrické siete a majú prepojené aj plynovody. Slovnaft ako dcérska spoločnosť maďarskej ropnej spoločnosti MOL je tiež jednou z najväčších firiem na Slovensku. Podľa Szijjártóa v týchto prípadoch ide o úspešné príbehy, ktoré majú potenciál vytvoriť základ vzájomnej dôvery k diskusii o zložitejších problémoch.

K blížiacim sa parlamentným voľbám na Slovensku šéf maďarskej diplomacie podotkol, že maďarská vláda drží palce politickej strane Maďarov na Slovensku, aby dosiahla vo voľbách dobré výsledky, a aby Maďari mali v slovenskom zákonodarnom zbore silné zastúpenie. "To nikto nemôže vnímať ako zasahovanie do vnútornej politiky," dodal Szijjártó.

Podľa jeho slov typicky pravicová maďarská vláda mala lepšiu spoluprácu s typicky ľavicovou slovenskou vládou. V čase maďarskej ľavicovej vlády premiéra Ferenca Gyurcsánya či Gordona Bajnaiho predstavitelia Maďarska a Slovenska takmer vôbec nekomunikovali. "Nateraz sa vyvinul najlepší systém slovensko-maďarských vzťahov," podčiarkol minister.

"Máme záujem na tom, aby Slovensko malo vládu, ktorá považuje maďarsko-slovenskú spoluprácu za dôležitú a vníma ju skôr ako príležitosť, než ako problém. Plne pritom akceptujeme rozhodnutie slovenských voličov, veď kto by mohol vo veciach Slovenska rozhodovať legitímnejšie, než obyvatelia Slovenska," uzavrel Szijjártó.

Viac o téme: SlovenskoPéter SzijjártóMaďarko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu