Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V haitskom hlavnom meste uniesli Američanku i jej dieťa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Odelyn Joseph)

WASHINGTON/NAIROBI - Dvoch amerických občanov - zdravotnú sestru a jej dieťa - uniesli v nepokojmi zmietanom haitskom hlavnom meste Port-au-Prince. TASR v sobotu informuje na základe správ agentúry Reuters a stanice NBC News.

O únose Američanky a jej dieťaťa informovala v sobotu nezisková organizácia El Roi Haiti, s ktorou je žena spojená. K únosu došlo v deň, keď americké ministerstvo zahraničných vecí nariadilo americkým občanom i väčšine vládnych zamestnancov a ich rodinným príslušníkom opustiť čo najskôr tento karibský ostrov, ktorý dlhodobo čelí nestabilnej bezpečnostnej situácii, ktorá sa prudko zhoršuje. 

Gangy kontrolujú približne 80 percent hlavného mesta

Organizácia potvrdila, že v prípade unesenej ženy ide o manželku jej riaditeľa Alix Dorsainvilovú, ktorú spolu s dieťatom uniesli ešte vo štvrtok 27. júla. Vo vyhlásení sa neuvádzajú podrobnosti o veku a pohlaví dieťaťa. Keňa zároveň v sobotu uviedla, že je pripravená podstaviť sa na čelo mnohonárodných síl na Haiti a po prijatí ponuky nasadí do konfliktmi zmietanej karibskej krajiny 1000 policajtov, uviedol v sobotu minister zahraničných vecí Alfred Mutua.

V haitskom hlavnom meste
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Gangy kontrolujú približne 80 percent haitského hlavného mesta a bežné sú násilné trestné činy ako sú únosy za účelom výkupného, ​​ozbrojené lúpeže a krádeže áut. Generálny tajomník OSN Antonio Guterres a haitský premiér Ariel Henry sa už takmer rok usilujú o medzinárodnú intervenciu na pomoc haitskej polícii, no doposiaľ žiadna krajina v tejto súvislosti nevykročila vpred, píše AFP.
 

Viac o téme: DieťaúnosHaitiAmeričanka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu