Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Škandál storočia! OSN zneužíva financie na ochranu klímy: Japonsko jej môže ďakovať za uhoľnú elektráreň

Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku Zobraziť galériu (2)
Zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku (Zdroj: SITA/Evan Schneider/United Nations via AP)

NEW YORK – Do OSN prúdia miliardy dolárov. Táto medzinárodná organizácia ich potom po rokovaniach prerozdelí na projekty v rôznych častiach sveta. Bola založená s cieľom zachovania mieru a bezpečnosti. Jeden z jej sektorov sa venuje aj ochrane klímy, no projekty ktoré schválil, nemajú s klímou ani ochranou nič spoločné.

archívne video

Slovak Press Photo začalo s vizualizáciou projektu klimatickej krízy (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Priemyselní giganti, ktorí sú zároveň členmi Organizácie Spojených národov (OSN) sa ešte v roku 2009 na spoločných rozhovoroch zhodli, že výdavky na ochranu klímy sa budú neustále zvyšovať. Nemecký FOCUS informuje, že v roku 2015 na klimatickej konferencii v Paríži priemyselne vyspelé krajiny tento cieľ opätovne potvrdili. Od roku 2020 má do OSN každoročne pribúdať 100 miliónov dolárov, ktoré má organizácia prerozdeliť medzi rôzne projekty na ochranu klímy. 

Podľa nemeckého ministerstva zahraničných vecí poskytla vláda na medzinárodné projekty, ktoré sa zameriavali na zlepšenie svetovej klímy len za rok 2021 viac ako 8 miliárd eur, pričom 5,3 miliardy išli zo štátneho rozpočtu. Ide o obrovskú čiastku. Novinársky program Stanfordskej uiverzity v spolupráci s reportérmi z Reuters a Big Local News prelistovali tisíce záznamov o príspevkoch ktoré poskytli OSN jej jednotliví členovia. 

Pochybné projekty 

Pri Taliansku sa zistilo, že istému predajcovi pomohlo po celej Ázii otvoriť obchody s čokoládou a zmrzlinou. Belgicko pomohlo s financovaním filmu "La Tierra Roja", milostného príbehu, ktorý sa odohráva v dažďovom pralese na území Argentíny. V Egypte sa rozšírilo letisko, Japonci vybudovali v Bangladéši uhoľnú elektráreň a Američania dostali pôžičku na rozšírenie hotela na Haiti. Všetky tieto projekty boli financované z peňazí, ktoré mali byť pôvodne použité na ochranu klímy. Z celkovej sumy 2,6 miliardy dolárov nebol ani cent použitý na boj proti globálnemu otepľovaniu.  

Krajiny, ktoré do OSN poskytli peniaze na ochranu klímy, mali za to, že táto čiastka pôjde cez rôzne granty, pôžičky, dlhopisy a iné príspevky na pomoc pri znížení emisií v rozvojových krajinách. Spomenuté projekty, ktoré OSN podporilo a sčasti aj financovalo, nemajú podľa odborníkov žiadnu súvislosť s klimatickými zmenami. "Toto je divoký západ s financiami," povedal Mark Joven, námestník filipínskeho ministra financií.

Žiadne pravidlá 

Počas celého procesu schvaľovania projektov nie sú stanovené žiadne oficiálne usmernenia, ktoré by kvalifikovali činnosti týkajúce sa ochrany klímy. Podľa klimatického sekretariátu OSN je na samotných krajinách, či chcú zaviesť jednotné normy. Priemyselní giganti sa na tom však doteraz nedohodli.  

Smiešna obhajoba 

Kritizované krajiny obhajovali svoje programy ako správne, ktoré navyše podporujú ochranu klímy. Japonsko považuje uhoľnú elektráreň za ekologický projekt, pretože obsahuje čisté technológie alebo udržateľné zdroje energie. Projekt amerického hotela počíta so zlepšením klímy v oblasti, pretože zahŕňa kontrolu dažďovej vody a opatrenia na ochranu pred hurikánmi. Belgicko obhajuje dotáciu na romantický film o dažďovom pralese ako financovanie klímy, keďže film sa zaoberá odlesňovaním, jednou z hlavných príčin klimatických zmien. Taliansky vládny predstaviteľ uviedol, že Taliansko chce pri celom financovaní zohľadniť klímu, ale nespresnil, ako obchod s čokoládou dosiahne tento cieľ.

Škandál storočia! OSN zneužíva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Keďže sa od členských krajín OSN nevyžaduje, aby oznamovali centrále v New Yorku podrobnosti o zvolenom projekte, jeho popisy sú častokrát nesprávne, alebo dokonca ani neexistujú. Nie vždy sa zvykne spomenúť krajina, ktorej boli financie poskytnuté.
 

Viac o téme: ProjektyUSANew YorkOSNUhoľná elektráreňOchrana klímy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu