Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pápež vyjadril znepokojenie nad požiarmi v Stredomorí

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

VATIKÁN - Pápež František v piatok vyjadril znepokojenie nad ničivými požiarmi, ktoré sa rozšírili v Grécku i ďalších krajinách Stredomoria. Vyzval tiež ľudí, aby sa začali starať o planétu Zem, píše agentúra AFP.

Svätá stolica zverejnila obsah telegramu, ktorý v pápežovom mene vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin adresoval predsedovi Konferencie biskupov Grécka Petrosovi Stefanou. "Jeho Svätosť pápež František je hlboko znepokojený ohrozením životov a majetku spôsobeným lesnými požiarmi vo viacerých častiach Grécka aj iných štátoch, ktoré je dôsledkom súčasnej vlny extrémnych horúčav v mnohých európskych krajinách," píše sa v telegrame.

Video: Slovenskí hasiči pokračujú v boji s požiarom na gréckom ostrove Rodos 

Slovenskí hasiči pokračujú v boji s požiarom na gréckom ostrove Rodos (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Parolin dodal, že pápež sa "modlí za snahy hasičov a iných zásahových zložiek", ktorí s plameňmi bojujú. František zároveň dúfa, že "riziká zhoršené klimatickou krízou, ktoré ohrozujú náš spoločný domov, podnietia ľudí k opätovnej starostlivosti o dar stvorenia pre budúce generácie".

Teploty klesli, situácia sa upokojuje

Podľa odhadov gréckych úradov súčasné požiare spálili v Grécku už takmer 50.000 hektárov lesa a iných porastov. Ich šíreniu a vzniku pomohlo mimoriadne teplé počasie. Vlna horúčav trvala vyše desať dní a podľa niektorých odborníkov bola najdlhšia, akú v Grécku v mesiaci júl doposiaľ zaznamenali. S rozsiahlymi požiarmi hasiči bojujú aj na talianskych ostrovoch Sicília a Sardínia, v Chorvátsku, Portugalsku či Alžírsku. Situácia sa však do istej miery upokojila, keďže poklesli teploty, ktoré na niektorých miestach prevyšovali až 40 stupňov Celzia.

Viac o téme: PožiareStredomoriePápež Farntišek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu