Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pápež sa stretol s obeťami sexuálneho zneužívania zo strany duchovných

Pápež František pricestoval do Lisabonu na Svetové dni mládeže Zobraziť galériu (3)
Pápež František pricestoval do Lisabonu na Svetové dni mládeže (Zdroj: TASR/AP/Armando Franca)

LISABON - Pápež František sa v stredu v Portugalsku stretol s obeťami sexuálneho zneužívania zo strany duchovných a pozorne si ich vypočul. Uviedol to Vatikán, informujú správy agentúr AFP a AP.

Pápež sa s 13 obeťami sexuálneho zneužívania zo strany duchových stretol na Apoštolskej nunciatúre v Lisabone. Hovorca Vatikánu Matteo Bruni priblížil, že stretnutie trvalo viac ako hodinu.  V Portugalsku bola nedávno zverejnená správa komisie o vyšetrovaní prípadov sexuálneho zneužívania duchovnými v období až niekoľkých desaťročí.

archívne video Pápež František navštívil Luník IX v Košiciach

Pápež František navštívil Luník IX v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

Škandály nás vyzývajú na pretrvávajúcu očistu

František sa v stredu prihovoril aj duchovným v Kláštore hieronymitov v Lisabone. Vyhlásil, že niektorí ľudia vnímajú rímskokatolícku cirkev "so sklamaním a hnevom" práve pre takéto "škandály, ktoré špatia jej tvár". Tieto škandály "nás vyzývajú na pokornú a pretrvávajúcu očistu, začínajúcu sa bolestným volaním obetí, ktoré musia byť vždy prijaté a vypočuté", uviedol pápež.

Správa nezávislej komisie zverejnená vo februári uvádza, že v Portugalsku bolo od roku 1950 členmi duchovenstva zneužitých najmenej 4815 detí. Vyšetrovanie dospelo k záveru, že cirkevní hodnostári sa "systematicky" snažili zneužívanie utajovať. Vrcholní predstavitelia portugalskej cirkvi pred týmito zisteniami tvrdili, že takýchto prípadov je len niekoľko.

Pápež František pricestoval do Lisabonu na Svetové dni mládeže
Zobraziť galériu (3)
Pápež František pricestoval do Lisabonu na Svetové dni mládeže  (Zdroj: TASR/AP/Gregorio Borgia)

Výsledky vyšetrovania uškodili cirkvi v krajine s väčšinovým rímskokatolíckym obyvateľstvom. Portugalská cirkev sa obetiam ospravedlnila. Júlový prieskum Portugalskej katolíckej univerzity v Lisabone ukázal, že 68 percent Portugalcov pokladá povesť cirkvi za zhoršenú a poškodenú.

Musia viesť politiku nulovej tolerancie

Skupina na podporu obetí sexuálneho zneužívania duchovnými umiestnila v Lisabone tri veľké billboardy blízko lokalít, kde budú podujatia s účasťou pápeža. Na billboardoch je text: "4800+ detí zneužitých katolíckou cirkvou v Portugalsku".

Pápež František pricestoval do Lisabonu na Svetové dni mládeže
Zobraziť galériu (3)
Pápež František pricestoval do Lisabonu na Svetové dni mládeže  (Zdroj: TASR/AP/Gregorio Borgia)

Pápež nariadil biskupom po celom svete, že musia viesť politiku "nulovej tolerancie" voči duchovným, ktorí sexuálne zneužívajú deti. Usporiadal dovtedy nevídaný summit o sexuálnom zneužívaní duchovnými a zaviedol reformy, medzi ktorými sú aj nové povinnosti nahlasovať prípady zneužívania a utajovania.

Viac o téme: ObeteSexuálne násiliePápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu