Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Úspešná ukrajinská obrana: Rusi sa nechali nachytať ako malé deti, proti následnej presile nemali šancu

Posádka ruského tanku vnikla na predmestí Bachmutu do pasce
Posádka ruského tanku vnikla na predmestí Bachmutu do pasce (Zdroj: Twitter/ Status-6)

BACHMUT – Ukrajina sa už takmer rok a pol úspešne bráni ruskej invázii. Putinove jednotky po prvej prekvapivej fáze len strácajú. Dokonca sa aj nechali nachytať a vleteli Ukrajincom do pasce. Vojenská verzia návnady sa v tomto prípade domácej armáde vydarila podľa predstáv.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 513 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Počas invázie vo východnej časti Bachmutu operovala ruská hliadka, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou nedostane žiadne vyznamenanie. Naletela totiž Ukrajincom, ktorí, ako informuje Kyiv Post, následne dobyli kľúčovú vyvýšeninu a postúpili o stovky metrov ďalej v tejto takticky významnej oblasti. 

Ukrajinské jednotky vytlačili vojsko ruskej armády z náhornej plošiny nad mestom Kliščiivka. Následne sa však stiahli, aby svojho nepriateľa vlákali do pasce. Potom použili delostrelectvo a bezpilotné lietadlá, ktoré spravili nepriateľskému vojsku veľké škody. 

Vnikli do pasce

Vojenský novinár z Ukrajiny Jurij Butusov priblížil, že 80. letecká útočná brigáda Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) a útočná brigáda Ljut ministerstva vnútra uskutočnili delostrelecký útok proti elitným výsadkárom ruskej armády. Brigáda Ljut zverejnila video, na ktorom ruské vzdušné útočné jednotky jazdia priamo do palebnej pozície húfnic a mínometov.

Butusov citoval ruských blogerov, ktorí potvrdili že v priebehu pár minút viac ako desať ruských výsadkárov zomrelo alebo bolo vážne zranených. "Ruská jednotka prešla na predmestí Kliščiivky do protiútoku. Boli tam však ukryté nacistické lietadlá Azov a ďalšie brigády Ozbrojených síl Ukrajiny. Prepadli našich chlapcov (ruskí výsadkári). Výsledok nie je známy, dúfame, že to prežili."

Dôvod ústupu

Nezávislá ruská tlačová agentúra Astra s odvolaním sa na ruských vojakov v prvej línii uviedla, že Kliščiivku opustili ruské rezervné jednotky so zlou morálkou. "Podľa našich informácií dnes (ruské jednotky) opustili Kliščiivku. Mobilizovaný (rezervný) personál má slabú motiváciu, je unavený z bojov a voajci nevedia, ako dlho budú ešte slúžiť v tejto oblasti," uvádza sa v správe Astra.

Úspešný posun Ukrajincov

V utorok 25. júla uverejnil Inštitút pre štúdium vojny (ISW) zábery ukrajinských síl, ktoré dosiahli južne od Kliščiivky významný posun. Oficiálne zdroje ukrajinskej armády potvrdili deň na to aktivitu AFU v sektore Bachmut-Kliščiivka, no bez ďalších podrobností. Kyjevské útoky v oblasti boli od polovice júna vo všeobecnosti úspešné (100 až 200 metrov za deň).

Obe strany hlásili ukrajinský postup aj južne od Kliščiivky v blízkosti dediny Andriivka. Jedno Priemyslené mesto Kliščiivka leží asi sedem kilometrov západne od Donbasu. Ruské sily získali plnú kontrolu nad Bachmutom koncom mája 2023. Podľa oficiálnych vyhlásení Kremľa stratili najmenej 20 000 vojakov.
 

Viac o téme: PascaPosunVojna na UkrajineBachmutKliščivka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu