Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Baľte si kufre, z našich susedov sa možno už onedlho stane finančný gigant! V zemi našli ukrytý miliardový poklad!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Z našich susedov sa možno už onedlho stane jeden z najprosperujúcejších štátov na svete. Kľúč pre ekonomický rast našli ukrytý v zemi. K extrémnemu ekonomickému rastu by im mal pomôcť objav nového náleziska vzácneho lítia, ktoré plánujú využiť pre strategický projekt výstavby továrne na lítiové batérie do elektromobilov. Rastúci trend na trhu s autami by im v tom mohol výrazne dopomôcť.

archívne video

Richard Sulík vyzýva, aby Slovensko odmietlo zákaz spaľovacích motorov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O svetlejších zajtrajškoch informoval český premiér Petr Fiala v relácii CNN Prima News. „Česko má najväčšie nálezisko lítia v Európe. Pokiaľ ho začneme čoskoro ťažiť a podarí sa nám uskutočniť veľký strategický projekt v podobe výstavby ‚gigafactory‘ (továrne na výrobu batérií, pozn. red.), budeme mať obrovskú konkurenčnú výhodu,“ informoval Fiala.

V českých plánoch má dopomôcť taktiež zelená politika z Bruselu, ktorá štáty aj automobilky tlačí k prechodu zo spaľovacích motorov k elektromobilite. Česko by tak podľa premiéra disponovalo kľúčovými komponentmi pre „moderný automobilový priemysel“.

Petr Fiala
Zobraziť galériu (2)
Petr Fiala  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

Fiala vníma objav lítiového ložiska, ako cestu k prosperite. Tvrdí, že vďaka novému strategickému projektu ťažby a výroby lítiových autobatérií by sa z Česka mohol stať jeden z najviac prosperujúcich štátov sveta.

Lítium je kľúčovým prvkom pri výrobe autobatérií, a tak sa už o pár rokov môže svojou hodnotou vyšplhať na úroveň čierneho zlata. Česká republika by sa tak mohla zaradiť medzi TOP20 najbohatších krajín sveta, doplnili by tak prvú dvanástku najbohatších štátov zo starého kontinentu z minulého roka podľa portálu Forbes

Viac o téme: PeniazeČeská republikaŤažbaLítiumElektromobilyEkonomický rastAutobatérie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu