Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

TÁTO metropola zakáže autá so spaľovacími motormi: Do centra mesta sa už s nimi nedostanete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Švédske hlavné mesto Štokholm v snahe zlepšiť kvalitu ovzdušia zakáže od roku 2025 používanie áut so spaľovacími motormi v centre metropoly, uviedol v utorok zástupca primátora. Správu sme prevzali z tlačovej agentúry AFP.

archívne video

Richard Sulík vyzýva, aby Slovensko odmietlo zákaz spaľovacích motorov (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Pre ovzdušie v Štokholme v súčasnosti majú deti choré pľúca a starší ľudia predčasne umierajú. Je to absolútne neprijateľná situácia," uviedol vo vyhlásení Lars Strömgren, viceprimátor mesta pre dopravu a mestské prostredie. "Musíme obmedziť škodlivé výfukové plyny z benzínových a naftových áut," dodal Strömgren. Zakázaná oblasť pre tieto autá leží v centre štokholmskej nákupnej štvrte s množstvom reštaurácií a kancelárskych budov.

Výnimku dostanú policajti, sanitky a iné bezpečnostné služby

Zákaz vstúpi do platnosti 31. decembra 2024 "v oblasti s veľkým počtom chodcov a cyklistov, kde je potrebné zlepšiť kvalitu ovzdušia", povedal Strömgren. "Je to tiež časť mesta, kde vidíme, že je veľký záujem o rýchlejšiu elektrifikáciu, pričom aktéri môžu stáť na čele tohto prechodu," dodal viceprimátor. Výnimky sa budú týkať policajných áut, sanitiek a ďalších bezpečnostných služieb.

"Elektrické vozidlá prispievajú aj k nižším emisiám a nižšej hlučnosti, čo znamená, že viac (zásobovacích) dodávok sa môže uskutočňovať v noci. Tým sa zníži preťaženie ciest v centre mesta," tvrdí Strömgren. Ide o prvý krok mesta v tomto smere a neskôr sa má zákaz ešte viac rozšíriť.

Viac o téme: AutáŠtokholmZákazSpaľovacie motory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu