Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bidenov syn má na krku viacero obvinení: Na súde tento raz neuspel pre nelegálnu držbu zbrane

Syn prezidenta Joea Bidena Hunter Biden prichádza na súdne pojednávanie
Syn prezidenta Joea Bidena Hunter Biden prichádza na súdne pojednávanie (Zdroj: SITA/AP Photo/Julio Cortez)

WASHINGTON - Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, v stredu neuspel na súde s ponukou dohody o vine a treste ohľadne menších daňových únikov, keďže federálna sudkyňa nesúhlasila so súvisiacou dohodou týkajúcou sa obvinení z nelegálnej držby zbrane. Informujeme o tom podľa správy agentúry AP.

Hunter Biden je obvinený z nezaplatenia približne 100-tisíc dolárov na daniach v priebehu rokov 2017 a 2018. S prokurátorom dospeli k dohode o vine a treste, podľa ktorej mal dostať dvojročnú podmienku. Nedávno však úrady proti Hunterovi Bidenovi vzniesli obvinenie z držania zbrane v čase, keď v roku 2018 užíval drogy. Za držbu zbrane v takomto prípade je horná sadzba desať rokov väzenia.

Archívne video: Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V roku 2021 sa Biden v knihe priznal, že v tom čas bral kokaín. V oficiálnom vyhlásení pre úrady však poprel, že by bol "nelegálnym užívateľom alebo závislým od marihuany či antidepresív, stimulantov, narkotík alebo inej (úradne) kontrolovanej návykovej látky". Nepravdivá výpoveď v tomto vyhlásení by ho podľa BBC mohla dostať do väzenia.

Sudkyňa Maryellen Noreiková, ktorú vymenoval bývalý prezident Donald Trump, bola nespokojná aj s pasážou v dohode o vine a treste, ktorá mala vyňať Huntera Bidena spod prípadného budúceho stíhania z daňových únikov.

Hunter Biden po stroskotaní dohody o vine a treste na súde vinu poprel

Syn amerického prezidenta Joea Bidena Hunter v stredu poprel vinu z dvoch daňových únikov v celkovej výške asi 100-tisíc dolárov po tom, čo mu federálna sudkyňa predbežne zamietla dohodu o vine a treste, podľa ktorej by bol dostal dvojročnú podmienku.

Podľa AP je výsledok stredajšieho pojednávania prekvapením, keďže dohoda vzišla z niekoľko týždňov trvajúcich rokovaní Bidenových obhajcov s ministerstvom spravodlivosti. Opoziční republikáni sa však sťažovali, že ministerstvo bolo voči prezidentovmu synovi príliš benevolentné.

Viac o téme: SynDaňové únikySúd USAJoe BidenHunter BidenNelegálna držba zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu