Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Rakúsku podnikli raziu: Až 41 ľudí je podozrivých z ohrozovania demokracie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Rakúska spravodajská služba v stredu podnikla razie v ôsmich domoch v rámci vyšetrovaním 41 podozrivých osôb vnímaných ako hrozba pre demokraciu, informovalo ministerstvo vnútra vo Viedni. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA.

Razie v piatich rakúskych spolkových krajinách boli zamerané proti členom hnutia "Bundesstaat Preussen" (Federálny štát Prusko). Cieľom hnutia je narušiť chod verejnej správy podávaním neodôvodnených sťažností a zdržiavaním súdneho konania, dodalo ministerstvo.

Archívne video: Recidivista (35) sa skrýval v dome, kde varil a predával pervitín: Takúto návštevu asi nečakal!

Recidivista (35) sa skrýval v dome, kde varil a predával pervitín: Takúto návštevu asi nečakal! (Zdroj: Polícia ČR)

"Podvratné spolky predstavujú značné ohrozenie hodnôt a slobôd v našej krajine," povedal riaditeľ rakúskej domácej spravodajskej služby Omar Haijawi-Pirchner. Vysoký počet podozrivých jasne ukazuje, že hrozbu zo strany tejto skupiny treba brať vážne, uviedol riaditeľ.

Niektorí členovia hnutia sú podozriví zo spáchania zločinov proti štátu a zo zverejňovania vyhrážok. Rakúske hnutie "Bundesstaat Preussen" je podľa vyšetrovacích orgánov napojené na hnutie Reichsbürger v Nemecku, ktoré odmieta legitimitu Nemeckej spolkovej republiky a preto jeho členov sleduje nemecká spravodajská služba. Posilnenie protidemokratických organizácií nastalo najmä počas pandémie koronavírusu a súvisiacich obmedzení. Tieto organizácie preto spochybňujú zákonnosť vlád v oboch krajinách.
 

Viac o téme: RaziaVyšetrovaniePolícia RakúskoPodozrivé osobyOhrozovanie demokracie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu