Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prerušiť hospodárske vzťahy s Čínou je nemožné, je to ilúzia, povedal Maire

Bruno Le Maire
Bruno Le Maire (Zdroj: TASR/AP/Francois Mori)

PEKING - Francúzsky minister financií Bruno Le Maire v nedeľu dôrazne odmietol myšlienku prerušenia hospodárskych vzťahov s Čínou a označil ju za ilúziu. Neexistuje možnosť, ako od seba ekonomicky oddeliť Čínu, Ameriku a Európu, povedal novinárom na francúzskej ambasáde v Pekingu. Informuje správa agentúry AFP.

Le Maire zároveň v Číne obhajoval ambíciu Francúzska posilniť svoju nezávislosť v niektorých oblastiach ekonomiky. Koncept odbúravania rizík však neznamená, že Čína je riziko, zdôraznil. Francúzsko počas pandémie koronavírusu zistilo, že je príliš závislé od niektorých veľmi špecifických komponentov, napríklad počítačových čipov, a nechce, aby sa to zopakovalo, dodal Le Maire.

archívne video Rezort obrany prijal ponuku USA na vozidlá 4x4, mali by nahradiť vozidlo Aligátor, podľa náč. Gen. štábu Zmeka ich armáda potrebuje približne tisíc

Rezort obrany prijal ponuku USA na vozidlá 4x4, mali by nahradiť vozidlo Aligátor, podľa náč. Gen. štábu Zmeka ich armáda potrebuje približne tisíc (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Na programe má ekonomické rokovania

Vyjadrenia francúzskeho ministra zazneli v čase, keď sa niektoré západné krajiny snažia znížiť svoju závislosť od Číny. Platí to najmä v prípade Nemecka, pre ktoré je ázijská krajina hlavný obchodný partner a dôležitý trh pre jeho automobilový priemysel. V prospech odklonu od Číny sa vyslovili aj Spojené štáty, hoci ministerka financií Janet Yellenová počas návštevy Pekingu začiatkom tohto mesiaca uviedla, že oddeliť od seba americkú a čínsku ekonomiku by bolo prakticky nemožné. 

Le Maire má v Číne na programe ekonomické rokovania na vysokej úrovni. V pondelok (31. 7.) vycestuje do technologického centra Šen-čen na juhu krajiny, kde sa stretne s vedúcimi predstaviteľmi podnikateľskej sféry.

Viac o téme: VzťahyHospodárstvoČínaEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu