Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prelom v zbrojárskom priemysle: Briti úspešne otestovali nový dron, uvažuje sa o jeho nasadení na Ukrajine

Úspešný let nového typu dronu PHASA-35 na solárny pohon
Úspešný let nového typu dronu PHASA-35 na solárny pohon (Zdroj: Twitter/Ukraine News)

FAMBOROUGH – Britskej zbrojárskej firme sa podarilo uskutočniť úspešný test s novým modelom dronu. Môže ísť o prelom v zbrojárskom priemysle, pretože dron nepotrebuje ropu ani benzín. Technológia pohonu je navrhnutá tak, že sa dobíja počas letu. O desiatky rokov môže takto fungovať celá doprava na Zemi.

archívne video

Rusi útočia na Kyjev kamikadze dronmi (Zdroj: Facebook/Phillip E Hill)

Medzinárodná zbrojárska spoločnosť BAE System so sídlom v Londýne úspešne dokončila test nového dronu, ktorý letel 24 hodín. PHASA-35 (Persistent High Altitude Solar Aircraft) je dron na solárny pohon s rozpätím krídiel 35 metrov, infomuje Interesting Engeneering. Počas testu dosiahol stratosféru (výška 20,1 km) a následne sa vrátil bezpečne na zem. Test sa konal zo základne v Novom Mexiku. Jeho úspešnosť dokázala, že pohon na elektrinu a solárnu energiu funguje aj vo vysokých nadmorských výškach. 

"Je to fantastický úspech. Dokazuje to odhodlanie BAE Systems investovať do nových technológii. Prvý let stratosférou ukázal, že tento dron je na dobre ceste stať sa protypom nového pohonu, ktorý má dlhú výdrž aj vo vysokej nadmorskej výške. Úspešný test je výsledkom tvrdej práce celého tímu a našich partnerov," povedal generálny riaditeľ Prismatic Limited Dave Corfield, dcérskej spoločnosti BAE Systems. 

Veľký potenciál

Projekt nového dronu PHASA-35 bol spustený v roku 2018. Lietajúci dron je navrhnutý tak, aby odolal zlým poveternostným podmienkam aj prípadnej hustej leteckej doprave. Jeho využitie má obrovský a široký potenciál. Táto technológia môže byť použitá na prenos komunikačných sietí 4G a 5G. Dron sa bude môcť používať na prieskum či sledovanie.

S najväčšou pravdepodobnosťou po ňom siahnu aj v prípade katastrof, či už prírodných alebo vyvolaných človekom. Bude sa ním môcť oveľa jednoduchšie monitorovať hraničné pásmo. Cieľom je poskytnúť Spojenému kráľovstvu a jeho spojencom bojové a obranné schopnosti vo vzduchu na tej najvyššej úrovni.  

Takmer neviditeľný

V výške 20 km bude dron takmer neviditeľný a to dokonca aj pre radary aj systémy protivzdušnej obrany. Ukraine News na sociálnej sieti Twitter uverejnili, že z tohto dôvodu je preto možné, že PHASA-35 by mohol hrať rozhodujúcu úlohu vo vojne na Ukrajine.

PHASA-35 je schopný uniesť náklad o hmotnosti 15 kg. Počas dňa poháňajú solárne panely elektromotory, ktoré zároveň napájajú aj batérie. Do nich sa ukladá energia, ktorú čerpá dron v noci. Tým pádom môže lietať bez prerušenia aj po západe slnka. 

Viac o téme: ElektromotoryVeľká BritániaSolárny pohonDronVojna na UkrajineFamboroughPHASA-35
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu