Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Agresívna vydra terorizuje pobrežie: Surferom kradne dosky, jej vyvádzanie vás dostane do kolien! Experti nechápu

(Zdroj: Twitter/NativeSantaCruz)

SAN FRANCISCO – Pracovníci ochrany prírody musia riešiť ojedinelý prípad agresívnej vydry morskej, ktorá oberá surfistov o dosky a nebezpečne sa približuje ku kajakárom. Jej nezvyčajne agresívne správanie si odborníci nevedia vysvetliť.

Boris Kollár o situácii s medveďmi (Zdroj: Topky/ Ramon Leško)

Najmenej pri štyroch incidentoch vydra vyliezla na surfové dosky pričom sa agresívne správala voči ich majiteľom. V niektorých prípadoch bolo správanie vydry také vyhrotené, že surferi museli svoje dosky opustiť a doplávať k brehu. Ochranári z US Fish and Wildlife Service umiestnili na pláž Santa Cruz výstražnú tabuľu varujúcu pred „agresívnou morskou vydrou v tejto oblasti.“ Oznámenie tiež hlásilo „vstup do vody na vlastné riziko.“ Pracovníci Kalifornského ministerstva pre ryby a voľne žijúce živočíchy vyskúšali mnoho rôznych techník na odchyt vydry, no všetky doteraz zlyhali, píše Fox26News.

Štandardné metódy pre odchyt zdravých voľne žijúcich morských vydier bol doteraz nepoužiteľný alebo neúčinný z dôvodu zlej viditeľnosti pod vodou a vzorcov správania morskej vydry, ktoré sa každý deň menili, uvádza sa v správe Kalifornského ministerstva pre ryby a voľne žijúce živočíchy. Vedci naznačujú, že úspešné odchytenie môže trvať niekoľko týždňov. „V tomto prípade bola voda vo všeobecnosti príliš kalná na to, aby sme zviera videli zdola. Tejto situácii prispôsobujeme iné metódy odchytu, ale musíme zaistiť bezpečnosť morskej vydry aj ľudí, ktorí sa pokúšajú o odchyt, čo obmedzilo naše možnosti a príležitosti,“ povedala Colleen Youngová, environmentálna vedkyňa a biologička.

Päťročná samica vydry známa ako „vydra 841“ sa narodila v akváriu Monterey Bay, bola v roku 2021 vypustená do voľnej prírody. Odborníci si nevedia vysvetliť jej správanie, zatiaľ sa spomínajú teórie ohľadom hormonálnych výkyvov, kŕmenia ľuďmi či kríze kyseliny domoovej, ktorá sužuje okres Ventura, ktorý má zrejme na svedomí mŕtve tulene, uškatce a delfíny nedávno vyplavené na tamojšom pobreží. Po odchyte bude vydra podrobená zdravotnému posúdeniu a umiestnená do zoologickej záhrady alebo akvária. O eutanázii sa v súčasnosti ani do budúcna neuvažuje.

Viac o téme: SurferiMorská vydraAgresívne zviera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu