Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto trinásty (19. júla 2023)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (7)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Za posledný týždeň výrazne vzrástol počet žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny, ktorí dorazili na územie Bieloruska. Investigatívny projekt Hajun v utorok podvečer odhadol, že v Bielorusku môže byť už 2000-2500 vagnerovcov, informovala agentúra Bloomberg.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 510

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 510 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu poďakoval Spojeným štátom za ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 1,3 miliardy dolárov, ktorá zahŕňa aj štyri batérie systému protivzdušnej obrany NASAMS. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20:17 Rusko by mohlo zvážiť návrat k plneniu obilnej dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov v Čiernom mori, keď budú plne splnené jeho požiadavky. Uviedol to v stredu ruský prezident Vladimir Putin. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

20:00 Ukrajinská armáda potrebuje ďalších až 300 obrnených vozidiel a 80 stíhačiek F-16, aby mohla zrýchliť protiofenzívu zameranú na vytlačenie ruských síl z ich opevnených pozícií na juhu a východe Ukrajiny. V stredu to v Kyjeve pre tlačovú agentúru AFP povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoľak, informuje TASR.

19:26 Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 1,3 miliardy dolárov. Oznámil to v stredu Pentagón, informuje TASR podľa správy britského denníka The Guardian.

19:25 Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že jeho silám sa podarilo obsadiť železničnú stanicu v Charkovskej oblasti. Informovali o tom agentúra Reuters a britská spravodajská stanice Sky News s odvolaním na ruské médiá.

18:13 Rusko od štvrtka označí všetky lode v Čiernom mori smerujúce do ukrajinských prístavov za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu a možných nepriateľov, oznámilo v stredu ruské ministerstvo obrany. Urobí tak po tom, ako v noci na utorok skončila platnosť dohody umožňujúcej vývoz obilia z ukrajinských prístavov. TASR správu prevzala z agentúra AFP a DPA.

17:21 Ruský prezident Vladimir Putin sa plánuje pripojiť k augustového summitu skupiny rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS v juhoafrickom Johannesburgu prostredníctvom videokonferencie. Uviedol to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

17:12 Pätica krajín susediacich s Ukrajinou podpísala spoločné stanovisko, ktorým žiadajú predĺženie zákazu dovozu štyroch druhov obilnín z Ukrajiny do konca roka 2023. Oznámil to v stredu poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus. TASR správu prevzala z agentúr DPA a PAP.

17:08 Na jednom z oficiálnych telegramových účtov Jevgenija Prigožina sa objavilo video, ktoré údajne zachytáva šéfa ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny pri príhovore k svojim bojovníkom v Bielorusku. Hovorí v ňom, že s ich pomocou sa bieloruská armáda stane "druhou najlepšou na svete". Pravosť nahrávky nebolo možné potvrdiť, uviedla agentúra Reuters.

Prigožin na videu údajne sľubuje intenzívny výcvik bieloruskej armády (Zdroj: Telegram/Кепка Пригожина)

16:51 Nemecko a Francúzsko v stredu odsúdili ruské raketové útoky na ukrajinské prístavné mesto Odesa. Moskva podľa nich útoky zámerne cieli na sklady s ukrajinským obilím. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:56 Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak obvinil Rusko z "pokusu vyvolať utečeneckú krízu na Západe" tým, že útočí na ukrajinské sklady obilia. V stredu o tom informoval portál britskej televízie Sky News, uvádza TASR.

15:49 Deti z Ukrajiny nájdu od septembra zázemie aj v novom dennom centre na Beňadickej ulici v bratislavskej Petržalke. Umožní to prenájom nevyužitých nebytových priestorov v bytovom dome, ktoré mestská časť prenajme Združeniu na ochranu práv Ukrajincov na Slovensku. Prenájom na dobu neurčitú za jedno euro na rok schválili miestni poslanci.

15:27 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že pri masívnom vzdušnom útoku z dnešnej noci zasiahli vojenské ciele v juhoukrajinskom meste Odesa a jeho okolí, vrátane priemyselných objektov a skladov palív a munície. Informovala o tom dnes agentúra TASS. Kyjev tvrdí, že úder cielil na prístavné zariadenie na vývoz ukrajinského obilia. Podľa ukrajinského ministerstva pôdohospodárstva bolo zničených 60.000 ton obilia a značná časť infraštruktúry pre vývoz obilia bola vyradená z prevádzky.

15:24 Írsky premiér Leo Varadkar v stredu dopoludnia neohlásene navštívil Kyjev a vyhlásil, že Írsko bude "stáť pri Ukrajine, kým bude treba". Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

14:53 Ruské ozbrojené sily počas nočných útokov zasiahli vojenské objekty v blízkosti ukrajinského prístavného mesta Odesa. Na stredajšom brífingu to podľa agentúry AFP oznámil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

13:57 Ruský prezident Vladimir Putin sa po vzájomnej dohode s prezidentom Juhoafrickej republiky (JAR) Cyrilom Ramaphosom nezúčastní na augustovom summite skupiny rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS v Johannesburgu. Ruskú federáciu tam bude zastupovať minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, oznámila v stredu kancelária juhoafrického prezidenta. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:50 Ruský prezident Vladimir Putin bol informovaný o požiari vojenskej základne na anektovanom polostrove Krym, v dôsledku ktorého museli úrady evakuovať až 2000 civilistov. V utorok to uviedla agentúra AFP, informuje TASR.

13:46 Prezident Volodymyr Zelenskyj dnes uviedol, že armáda dostala pokyn posilniť bezpečnosť prístavov po ruských úderoch na Odesu a iné miesta.

13:00 Súčasné vzdušné údery Ruska sa úmyselne zameriavajú na zariadenia na vývoz ukrajinského obilia. V reakcii na novú vlnu ruských útokov z noci na dnes, pri ktorej bol zasiahnutý tiež prístav v Odese, to na sociálnych sieťach uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho ide o útok nielen proti Ukrajine, ale aj celému svetu. Starosta Odesy uviedol, že juhoukrajinské mesto zažilo najväčší útok od začiatku invázie.

12:53 Kandidát na prezidenta USA Donald Trump dnes vyhlásil, že v prípade svojho zvolenia požiada Európu, aby pokryla náklady USA na obnovu zásob zbraní poslaných na Ukrajinu.

12:20 Vojenská rozviedka ukrajinského ministerstva obrany (GUR) v stredu uviedla, že sa k rozsiahlemu požiaru, ktorý vypukol na vojenskej základni na Ruskom anektovanom Kryme, nijako nevyjadrovala. Potvrdil to jej hovorca Andrij Jusov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Jusov pre stanicu Suspiľne spresnil, že vyjadrenia, ktoré prevzali viaceré médiá o tom, že "explózia na vojenskom cvičisku na Kryme je prácou ukrajinských ozbrojených síl a rozviedky GUR, sú nepravdivé".

11:09 Ukrajina za posledný mesiac oslobodila väčšiu časť územia, ako Rusko zabralo za posledný rok. V dnešnom prejave na britskom veľvyslanectve v Prahe to povedal šéf britskej rozviedky MI6 Richard Moore. Mnoho Rusov je podľa neho ticho zdesených tým, že ruské ozbrojené sily demolujú ukrajinské mestá, vyháňajú nevinné rodiny z ich domovov a unášajú tisíce detí.

10:35 V dôsledku zásahu okupantov v Odeskej oblasti bolo zranených najmenej 10 ľudí, informovala regionálna vojenská správa.

10:34 Okupanti v noci zaútočili na nákupný komplex v Odese. Neboli hlásené žiadne obete.

10:20 K zodpovednosti za požiar, ktorý vypukol v stredu skoro ráno v ruskom vojenskom výcvikovom priestore na Ruskom anektovanom Kryme, sa prihlásila Ukrajina, informovala agentúra AFP. "Na okupovanom Kryme sa uskutočnila úspešná operácia. Nepriateľ tají rozsah spôsobených škôd a počet obetí," napísal na sociálnej sieti Telegram šéf vojenskej rozviedky ukrajinského ministerstva obrany Kyrylo Budanov.

9:45 Ruské sily boli vytlačené z pozícií pri obci Orichovo-Vasylivka, ktorá leží severozápadne od Bachmutu, uviedol dnes hovorca generálneho štábu Andrij Kovalov.

9:44 Ukrajinské sily zostrelili 13 riadených striel Kalibr, jednu riadenú strelu Kh-59 a 23 bezpilotných lietadiel kamikadze Shahed počas masívneho ruského nočného útoku na Ukrajinu, uviedlo dnes letectvo.

9:08 Boje sa stupňujú na dolnom toku rieky Dneper, čo predstavuje pre Rusko dilemu pri nasadení, uviedlo dnes britské ministerstvo obrany.

9:07 V muničnom sklade na Ruskom anektovanom ukrajinskom polostrove Krym vypukol rozsiahly požiar. Potvrdil to v stredu hovorca vojenskej správy ukrajinskej Odeskej oblasti Serhij Bratčuk, ktorý zverejnil aj dva videozáznamy. Požiar si podľa tamojších úradov vyžiada evakuácie najmenej 2000 ľudí, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

8:35 Okupanti zaútočili raketou na hotelový komplex v Kobleve. Počet obetí zatiaľ nie je známy.

8:33 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová včera uviedla, že EÚ bude aj naďalej pomáhať Ukrajine vyvážať jej poľnohospodárske výrobky prostredníctvom tzv. solidárnych trás po krachu dohody o obilí.

7:30 Na vojenskej základni vo východnej časti anektovaného Krymu horí muničný sklad. Kvôli požiaru bola uzavretá diaľnica "Tavrida" a úrady evakuujú asi 2000 ľudí zo štyroch blízkych obcí, uviedol Moskvou dosadený gubernátor Krymu Sergej Aksenov. Informovala o tom agentúra TASS. Ruskojazyčný web BBC dodáva, že horí v hlbokom tyli ruskej armády a zverejnil odkaz na videá na telegrame.

6:14 Americký prezident Joe Biden sa v utorok v Bielom dome dome stretol s kardinálom Matteom Zuppim, osobitným vyslancom pápeža Františka pre urovnanie konfliktu na Ukrajine. Okrem iného hovorili o snahách Vatikánu o repatriáciu ukrajinských detí deportovaných do Ruska, informuje agentúra AFP.

6:13 Rusko už druhú noc za sebou útočilo raketami a dronmi na kľúčové juhoukrajinské prístavné mesto Odesa. Varovania pred ruskými útokmi boli vydané pre viac než desať regiónov na juhu, respektíve východe Ukrajiny, informujú agentúry Reuters a AFP.

Ukrajina má stále dostatok rezerv pre protiofenzívu

Ukrajina podľa generála Milleyho disponuje "významným podielom bojovej sily", ktorú v rámci pokračujúcej ofenzívy ešte nenasadila. Ukrajinci si napriek stratám "zachovávajú svoju bojovú silu a pomaly, rozvážne a plynule si razia cestu cez všetky mínové polia a je to ťažký boj," povedal Milley novinárom na utorňajšej tlačovej konferencii, ktorá sa konala po virtuálnom rokovaní medzinárodnej koalície podporujúcej Ukrajinu. Ukrajinskí vojaci musia podľa neho prekonávať zložité mínové polia, protitankové zátarasy, zákopy či prekážky z ostnatého drôtu nastražené Rusmi.

Preto podľa neho zatiaľ zďaleka nemožno hovoriť o tom, že by ukrajinská protiofenzíva zlyhala alebo uviazla. Varoval však, že pôjde o dlhý, tvrdý a krvavý proces. Spoločne s generálom Milleym predstúpil pred novinárov šéf Pentagónu Lloyd Austin, ktorý akcentoval skutočnosť, že spojenci neustále pracujú na ďalšom posilňovaní ukrajinskej armády. "Ešte sme neskončili, stále generujeme ďalšiu bojovú silu... Urobíme všetko pre to, aby boli Ukrajinci úspešní," povedal Austin po rokovaní s predstaviteľmi koalície podporujúcej Ukrajinu. Pripomenul, že len v Nemecku sa aktuálne cvičia a vyzbrojujú tri ukrajinské brigády, pričom výcvik Ukrajincov prebieha aj v ďalších európskych krajinách.

Do Bieloruska dorazilo už 2000-2500 vagnerovcov

 Bojovníci z Vagnerovej skupiny začali do Bieloruska hromadne prichádzať v organizovaných konvojoch od 11. júla. Dovtedy tam prichádzali len jednotlivo na vlastnú päsť a nebolo ich viac než zhruba 200, uviedol bieloruský projekt Hajun na sieti Telegram. Podľa jeho zistení od 11. júla dorazilo do Bieloruska najmenej päť konvojov vagnerovcov, ktoré tvorilo minimálne 382-400 vozidiel. Na bieloruskom území by tak mohlo byť už 2000-2500 ozbrojencov z Vagnerovej skupiny.

Len v priebehu utorka boli v Bielorusku zaznamenané dve kolóny vagnerovcov pozostávajúce zo 170-185 vozidiel. Investigatívci z Hajunu zároveň vyzvali Bielorusov, aby im poskytli akékoľvek svedectvá a informácie týkajúce sa presunov vagnerovských konvojov. Vagnerovci, ktorí dlho zohrávali dôležitú úlohu v bojoch na Ukrajine, sa koncom júna nakrátko vzbúrili proti veleniu regulárnej ruskej armády. Po dohode s Kremľom, údajne sprostredkovanej bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom, svoju vzburu ukončili. Na základe tejto dohody vagnerovci dostali možnosť presunúť sa na územie Bieloruska. Časť z nich sa tam údajne podieľa na výcviku príslušníkov bieloruskej domobrany. Kde sa v súčasnosti nachádza samotný Prigožin, nie je jasné.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu