Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lídri sa na summite BRICS dohodli na podmienkach budúceho rozšírenia zoskupenia

Summit BRICS Zobraziť galériu (2)
Summit BRICS (Zdroj: SITA/Alet Pretorius/Pool Photo via AP)

JOHANNESBURG - Lídri skupiny piatich rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS v stredu súhlasili s budúcim rozšírením tohto zoskupenia a prijali podmienky na prijatie nových členov. Oznámila to ministerka zahraničných vecí Juhoafrickej republiky (JAR) Naledi Pandorová. Správa bola prevzatá z agentúry AFP.

Predstavitelia BRICS-u podľa šéfky juhoafrického rezortu diplomacie prijali dokument stanovujúci prijímacie kritériá pre štáty, ktoré sa chcú stať členmi tejto skupiny. Na programe trojdňového summitu BRICS v juhoafrickom Johannesburgu dominovali výzvy na rozšírenie tejto aliancie, ktorú v súčasnosti tvorí Brazília, Rusko, India, Čína a JAR. "Stojíme na hranici rozširovania rodiny BRICS," povedal juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa.

Summit BRICS
Zobraziť galériu (2)
Summit BRICS  (Zdroj: SITA/Alet Pretorius/Pool Photo via AP)

Čína s podporou Ruska a JAR presadzuje prijatie nových členov do aliancie. India je v tejto otázke podľa AFP naopak zdržanlivá pre obavy zo zámerov svojho geopolitického rivala - Číny. Rusko zase "zúfalo hľadá priateľov a partnerov, takže nie je prekvapujúce, že tak veľmi túži po expanzii," povedal Gustavo de Carvalho z Juhoafrického inštitútu pre medzinárodné záležitosti (SAIIA). Predstavitelia Juhoafrickej republiky oznámili, že už takmer 20 krajín formálne požiadalo o vstup do BRICS. Členské krajiny tohto spoločenstva uvádzajú, že spoločne tvoria 42 percent svetovej populácie, 30 percent celosvetového územia a 24 percent výkonu svetovej ekonomiky.

BRICS neprijalo žiadnych nových členov od roku 2010, keď sa členom stala JAR. Rozhodnutia sa v tejto aliancii prijímajú na základe konsenzu, dodáva AFP.

Viac o téme: SummitRuskoČínaJARBrazíliaBRICS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu