Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

O Brazílii ako súčasti BRICS sa na summite EÚ – CELAC hovorilo málo, povedal Ódor

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL - Na summite EÚ a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC) sa iba málo hovorilo o tom, že Brazília nie je len súčasťou obchodného klubu MERCOSUR, ale aj zoskupenia BRICS, ktoré chce vytvoriť novú obchodnú menu s cieľom nahradiť americký dolár. Potvrdil to predseda vlády SR Ľudovít Ódor.

VIDEO Ódor o summite EÚ - CELAC a príležitostiach, ktoré sa črtajú pre Slovensko

Ódor o summite EÚ - CELAC a príležitostiach, ktoré sa črtajú pre Slovensko (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Brazília je spolu s Ruskom, Indiou, Čínou a Južnou Afrikou súčasťou zoskupenia známeho pod skratkou BRICS. Ide o zoskupenie, ktoré svojou rozlohou predstavuje viac ako štvrtinu zemského povrchu, 31,5 percent svetového HDP (v porovnaní s 30,7 percenta v prípade skupiny G7) a zastupuje 3,2 miliardy ľudí, čiže 40 percent celkovej svetovej populácie. 

V auguste tohto roka sa v juhoafrickom Durbane uskutoční 15. summit predstaviteľov krajín BRICS a jednou z tém rokovaní lídrov bude spôsob, ako vytvoriť novú obchodnú menu, ktorá by nahradila americký dolár. Na summite v Durbane sa možno zúčastní aj brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, ktorý v pondelok a utorok rokoval najskôr separátne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a potom aj s lídrami členských krajín EÚ v Bruseli o budúcej podobe vzájomných vzťahov medzi Úniou a juhoamerickými štátmi.

Brazília intenzívne hovorila o zelenej tranzícii

Brazílskemu členstvu v BRICS, organizácii vymedzujúcej sa voči západnému ekonomickému systému, ktorého súčasťou je aj EÚ, sa však lídri na summite v Bruseli venovali len málo, naznačil Ódor. "Skôr sa hovorilo o principiálnych stanoviskách, že kde sme a kde môžeme spolu napredovať ďalej," opísal situáciu slovenský premiér. 

Dodal, že Brazília intenzívne hovorila o zelenej tranzícii – čo je silná európska téma – a o tom, ako to urobiť na prospech obyvateľov tejto krajiny. V tejto debate nemožno podľa Ódora zabudnúť, že brazílske dažďové pralesy sú kľúčové pre úspech zelenej tranzície. Premiér zároveň priznal, že na summite sa nepodarilo pokročiť v rokovaniach o dohode o voľnom obchode medzi EÚ a krajinami Mercosur, kam okrem Brazílie patria aj Argentína, Uruguaj a Paraguaj.

Viac o téme: SummitBrazíliaĽudovít Ódor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu