Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Toto sa mohlo skončiť katastrofou: VIDEO Obrovský airbus nezvládol pristátie, musel znovu vzlietnuť

Silný poryv vetra vychýlil najväčšie dopravné lietadlo z dráhy.
Silný poryv vetra vychýlil najväčšie dopravné lietadlo z dráhy. (Zdroj: YouTube/Evie Aviation)

LONDÝN - Veľkokapacitný Airbus A380 musel prerušiť pristávanie a znovu vyštartovať na londýnskom letisku Heathrow. Pre silný bočný vietor nebolo možné bezpečné pristátie.

Airbus A380 je najväčšie civilné osobné lietadlo, aké kedy bolo vyrobené v sériovej výrobe. Impozantný stroj je dlhý 73 metrov a má rozpätie krídel 80 metrov.

Z Bratislavy bude lietať najmodernejší Airbus A350-900 (Zdroj: Airbus)

Lietadlo British Airways A380 muselo v sobotu prerušiť pristávací manéver na londýnskom letisku Heathrow pre silný bočný vietor. Videozáznam ukazuje, ako sa kolos pri pristávaní dostáva do nebezpečnej bočnej polohy, pneumatiky lietadla dymia. Piloti sa napokon rozhodnú pre obletový manéver.

Na druhý pokus sa to podarilo

Airbus A380-841 (registrácia G-XLEA) prichádzal zo San Francisca, keď sa o 14:19 pokúsil pristáť na dráhe 27L, uvádza Airlive.net. Na druhý pokus - 15 minút po oblete - stroj bezpečne pristál.

Štandardný postup pilota

Nový okruh je vždy bezpečnou možnosťou, hovoria odborníci. Každý let vyžaduje, aby piloti robili rozhodnutia. V niektorých prípadoch existuje len dve možnosti: áno alebo nie (go/no-go decision). V iných prípadoch si musí pilot rozhodnutie „spracovať“ na základe rôznych informácií. Oba typy rozhodnutí by boli ovplyvnené rovnakými faktormi. Najdôležitejšie však je, že pilot si je vždy vedomý situácie a včas rozpozná, že je potrebné rozhodnutie, napríklad keď sa rozhodne o prerušenie pristávania a vykonania nového okruhu (anglicky: Go-Around).

Toto riskantné pristávanie z mája naopak vyšlo na jednotku

Ak si pri priblížení nie je pilot celkom istý, či sa pristátie skutočne podarí, nemal by ani chvíľu váhať a musí opäť vzlietnuť. To isté sa odporúča pri prvom lete na nové letisko, najmä ak je pristávacia dráha krátka. Priblíženie na krátku dráhu musí byť vykonané veľmi presne. Dokonca aj s veľmi skúsenými pilotmi to nemusí presne zafungovať na prvýkrát, tvrdia experti.

Prelet teda nie je núdzový, ale štandardný postup, ktorý musia všetci piloti ovládať.

Viac o téme: HeathrowAirbus A 380Prerušené pristávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu