Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto dvanásty (18. júla 2023)

Vladimír Putin Zobraziť galériu (5)
Vladimír Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Platnosť dohody umožňujúcej Ukrajine bezpečne vyvážať obilie cez Čierne more na svetový trh v noci na utorok oficiálne vypršala po tom, ako Moskva nesúhlasila s jej predĺžením a odstúpila od nej. Informuje správa agentúry AFP. Rusko v noci na utorok útočilo dronmi na juhu a východe Ukrajiny. V utorok to uviedli ukrajinské vzdušné sily, podľa ktorých Moskva pri útokoch možno použila aj balistické rakety. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 509

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 509 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:50 Medzinárodný olympijský výbor uviedol, že Jelena Isinbajevová bude môcť pokračovať v práci pre organizáciu, pretože nepodporovala vojnu a nemala zmluvu s ruskými ozbrojenými silami.

21:26 Africká únia vyjadrila v utorok ľútosť nad rozhodnutím Ruska odstúpiť od čiernomorskej obilnej dohody, ktorá umožňovala bezpečný prechod lodí s ukrajinským obilím, informuje správa agentúry AFP.

21:00 Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa povedal, že Rusko mu pohrozilo vojnou, ak bude Putin zadržaný na základe príkazu Medzinárodného trestného súdu.

20:30 Zatknutie ruského prezidenta Vladimira Putina by sa rovnalo vyhláseniu vojny Rusku, napísal prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa v súdnych dokumentoch zverejnených v utorok. Jeho krajina má na budúci mesiac hostiť Putina na summite zoskupenia štátov BRICS v Johannesburgu, informuje agentúra AFP.

20:20 Belgicko, Holandsko a Luxembursko čoskoro odovzdajú Ukrajine obrnené transportéry M113 na posilnenie protiofenzívy.

20:00 Spoločná deklarácia lídrov EÚ a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC) na summite v Bruseli bola nakoniec schválená po niekoľkých hodinách rokovaní s poznámkou pod čiarou, že jedna krajina nepodporila text pre nesúhlas s jedným odsekom. Bola to Nikaragua a vyhlásenie k vojne na Ukrajine je napokon oveľa miernejšie, než ho chcela EÚ, informuje spravodajca.

19:50 Iránsky minister zahraničných vecí podporil územnú celistvosť Ukrajiny.  Irán "verí v územnú celistvosť každej krajiny vrátane Ukrajiny" a "zdôrazňuje potrebu ukončiť vojnu prostredníctvom politického dialógu", povedal iránsky minister zahraničných vecí Amir Abdollahian. Jeho slová citovala oficiálna tlačová agentúra Islamskej republiky.

19:20 Ruský vicepremiér Marat Khusnullin odhadol obnovu krymského mosta na najmenej 1 miliardu rubľov, čo je viac ako 11 miliónov dolárov.

18:40 Ústrednou témou stretnutia Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny, na ktorom sa v utorok zúčastnil aj minister obrany SR Martin Sklenár, bola aktuálna situácia na bojisku, postup ukrajinskej protiofenzívy i súčasné potreby ukrajinskej armády. Informovala hovorkyňa ministerstva obrany Slovenskej republiky Mária Precner.

18:13 Európsky parlament vyzval Medzinárodný trestný súd, aby vydal zatykač na bieloruského diktátora Alexandra Lukašenka. Lukašenkov režim sa podieľa na deportáciách ukrajinských detí, ako aj na represiách, mučení a systematickom porušovaní ľudských práv v Bielorusku.

17:40 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok upozornil Rusko, že prezident Vladimir Putin urobil veľkú chybu, keď odstúpil od dohody na ochranu transportu obilia cez Čierne more do sveta. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

17:32 PMC „Wagner“ takmer prestal existovať a väčšina žoldnierov je pod kontrolou ministerstva obrany. Putin prikázal rozpustiť Prigožinovo PMC: neexistovalo de iure a teraz nebude existovať de facto.

17:18 Ruský súd odsúdil bývalú "ministerku kultúry Krymu" Arinu Novoselskú na desať rokov väzenia za úplatok vo výške 25 miliónov rubľov.

16:35 Potreba spolupráce bola hlavným motívom dvojdňového summitu EÚ a Spoločenstva štátov Latinskej Ameriky a Karibiku (CELAC) v Bruseli. Uviedol to v utorok predseda vlády SR Ľudovít Ódor pri odchode z tohto podujatia, informuje bruselský spravodajca.

VIDEO Ódor na konci summitu EÚ - CELAC o spolupráci a postoji k vojne na Ukrajine

Ódor na konci summitu EÚ - CELAC o spolupráci a postoji k vojne na Ukrajine (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

 Premiér skonštatoval, že podľa jeho vnímania to bolo stretnutie priateľov, ktorí sa dlho nevideli, a hoci nemajú vo všetkých oblastiach spoločné názory, rovnako dôrazne vnímajú témy ako zelená tranzícia, medzinárodné právo, ekonomické investičné projekty, digitalizácia či umelá inteligencia.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

15:45 Časť dronu Shahed, ktorý spadol v regióne Mykolajiv, je označená ako „Vyrobené v Írsku“. Takto funguje „paralelný import“. To ukazuje, že Rusko a Irán nachádzajú medzery v sankciách na dodávky tovaru s dvojakým použitím.

15:30 Peskov potvrdil vyhlásenie ministerstva obrany o "odvetných úderoch" na Odesu.  Prezidentov hovorca uviedol, že nočné útoky na prístavnú infraštruktúru v Odese boli "odvetnými útokmi" za útok na krymský most.

15:00 Turecko a Saudská Arábia vedú tajné rokovania s Ruskom a Ukrajinou o návrate deportovaných ukrajinských detí, uvádza Financial Times.

14:27 Rusko v utorok oznámilo Turecku, že po odstúpení od čiernomorskej obilnej dohody, ktorá umožňovala vývoz obilia cez Čierne more z ukrajinských prístavov, ruší bezpečnostné záruky pre nákladné lode i spoločné koordinačné centrum v Istanbule, informuje správa agentúry AFP.

14:00 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) 18. júla informovala, že začala nové trestné stíhanie proti ruskému propagandistovi Antonovi Krasovskému za výzvu na vraždu ukrajinských detí.

13:50 Kremeľ v utorok upozornil, že krajiny, ktoré sa budú snažiť pokračovať v realizácii obilnej dohody bez účasti Ruska, by mali vziať do úvahy riziká spojené s tým, že trasa vývozu ukrajinského obilia prechádza v blízkosti oblasti vojenských operácií.

13:16 Ruské sily pri Kupjansku na dvoch kilometroch severovýchodného úseku ukrajinského frontu postúpili až o 1,5 kilometra. Uviedlo to dnes podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany. O postupe ruských jednotiek pri Kupjansku cez víkend hovorili tiež ukrajinské úrady.

13:14 Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zrušil žaloby Ruska proti Ukrajine podané v roku 2021, oznámil dnes súd.

12:08 Poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau obvinil Rusko z vyhrotenia "imperiálnej vojny" na Ukrajine tým, že nepredĺžilo platnosť dohody umožňujúcej Kyjevu bezpečne vyvážať obilie cez Čierne more a pripravilo tak najchudobnejšie krajiny sveta o prístup k ukrajinskému obiliu. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

12:07 V okupovanom Melitopole sú hlásené výbuchy. "V Melitopole počuli obyvatelia centrálnej časti mesta jeden silný výbuch. V Michajlovke obyvatelia hlásia päť silných výbuchov," uviedol legálny starosta mesta Ivan Fedorov.

11:55 Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci na utorok podniklo "odvetný úder" na objekty v ukrajinských mestách Mykolajiv a Odesa, kde sa údajne pripravovali teroristické útoky proti Rusku. Informovala o tom britská stanica BBC.

11:22 Polícia v Moskve zadržala muža, ktorý v pondelok večer hodil zápalnú fľašu smerom k budove mauzólea s vystaveným telom vodcu boľševickej revolúcie z roku 1917 Vladimira Iľjiča Lenina. Podľa webu denníka Le Parisien o tom informovali ruské televízne kanály Baza a Sota.

10:57 Ruská federálna bezpečnostná služba (FSB) v utorok informovala o zadržaní ženy podozrivej z prípravy teroristického útoku v Jaroslavlianskej oblasti ležiacej severne od Moskvy. Správu o tom s odvolaním sa na ruské štátne médiá zverejnil na svojom webe britský denník The Guardian.

10:37 Ukrajinské sily počas noci zostrelili 31 z 36 dronov kamikadze Shahed, všetkých šesť riadených striel Kalibr a jeden prieskumný dron vypustený Ruskom, informovali dnes vzdušné sily.

10:36 Ukrajinské sily udržiavajú malé predmostie na ľavom brehu rieky Dneper v blízkosti zničeného Antonivského mosta v Chersonskej oblasti, uviedlo dnes ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva.

9:36 Ukrajinské sily postúpili na južnej línii frontu v smere Malá Tokmačka - Novopokrovka a Veľká Novosilka - Urožajno, informoval dnes hovorca generálneho štábu Andrij Kovalov.

8:37 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell včera vyzval Rusko, aby obnovilo svoju účasť na Čiernomorskej obilnej iniciatíve.

8:36 Ruskom dosadený zástupca šéfa Krymu Sergej Aksjonov dnes tvrdil, že ruská protivzdušná obrana zlikvidovala nad okupovaným polostrovom v noci 28 dronov.

8:35 Ruské sily vypálili šesť riadených striel Kalibr a značný počet kamikadze dronov Šachda na Odeskú oblasť, pričom zranili najmenej jedného obyvateľa, informovalo dnes operačné veliteľstvo "Juh".

8:01 Ruskí turisti, ktorých ruské a okupačné úrady nabádajú, aby po najnovšom poškodení Krymského mosta cestovali na Krymský polostrov cez okupované územia Ukrajiny, môžu brániť zásobovaniu ruských jednotiek na južnom fronte. Vo svojej najnovšej analýze vývoja vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine o tom píše americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) citovaný britskou stanicou BBC.

7:16 Útok na Krymský most naďalej ovplyvňuje ruskú logistiku na juhu Ukrajiny. Krymský most, ktorý sa stal terčom útoku 17. júla, zostáva jednou z dvoch pozemných komunikačných línií (GLOC), ktoré podporujú južné zoskupenie síl Ruska.

6:29 Na Kerčskom moste, ktorý spája Rusko s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym, sa v noci na utorok podarilo obnoviť automobilovú dopravu v jednom jazdnom pruhu. Uviedol to ruský vicepremiér Marat Chusnullin po tom, ako bol tento most v pondelok poškodený pri útoku, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajinská armáda hlási ruské dronové útoky na juhu a východe krajiny

Náletom bezpilotných lietadiel čelili Odeská, Mykolajivská, Donecká, Chersonská, Záporožská a Dnepropetrovská oblasť, napísali ukrajinské vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram. Dodali, že ruská armáda možno používa balistické rakety pri úderoch na Poltavskú, Čerkaskú, Dnepropetrovskú, Charkovskú a Kirovohradskú oblasť. Agentúra Reuters tieto správy nedokáže nezávisle overiť. Gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper uviedol, že ruské útoky dronmi odráža tamojšia protivzdušná obrana. Upozornil tiež na pravdepodobné ďalšie vlny ruských úderov.

Platnosť čiernomorskej obilnej dohody vypršala

Dohoda, ktorú vlani v júli spolu s OSN pomohol sprostredkovať turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, Ukrajine umožnila vyviezť z čiernomorských prístavov viac ako 32 miliónov ton obila a potravín. Veľká časť smerovala do rozvojových krajín v Afrike či na Blízkom východe. Dohoda bola niekoľkokrát predlžovaná, naposledy v máji. Jej platnosť vypršala v pondelok o 23.00 h SELČ. Oznámenie o pozastavení dohody Ruskom prišlo v pondelok len niekoľko hodín po útoku na most spájajúci Rusko s anektovaným polostrovom Krym, pri ktorom zahynuli dve osoby.

Za týmto útokom podľa zdroja agentúry AFP z ukrajinských bezpečnostných zložiek stojí ukrajinské námorníctvo a ukrajinská tajná služba SBU. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov tvrdí, že Rusko sa k implementovaniu dohody vráti "hneď, ako budú splnené jeho požiadavky týkajúce sa Čierneho mora". Viaceré západné štáty vrátane Nemecka či Británie vyjadrili sklamanie v súvislosti s rozhodnutím Moskvy pozastaviť plnenie dohody. EÚ ho označila za cynické.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu