Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Číne namerali neuveriteľných 52,2 stupňov Celzia: Je to teplotný rekord pre polovicu júla

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - Čína zaznamenala počas uplynulého víkendu teplotný rekord pre polovicu júla: na severozápade krajiny v nedeľu namerali 52,2 stupňa Celzia. Oznámili to v pondelok tamojšie úrady.

Teplotný rekord pre toto obdobie zaznamenala v nedeľu meteorologická stanica v obci San-Pao v autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny, obývanej moslimskou menšinou Ujgurov. Predchádzajúci rekord pre túto časť roka predstavoval 50,6 stupňa Celzia a namerali ho v júli 2017, uviedol čínsky meteorologický úrad.

Analytik z tohto úradu Sin Sin označil najnovší rekord za "vôbec najvyššiu teplotu nameranú na niektorej z regionálnych staníc" v Číne, akú kedy zažil. San-Pao leží na predmestí mesta Turfan, v ktorom úrady pre horúčavy nariadili robotníkom či študentom, aby zostali doma. Špeciálnymi vozidlami zároveň v meste rozprašujú vodu na hlavných cestách. Teplota zemského povrchu dosahovala v nedeľu v niektorých častiach tohto mesta až 80 stupňov Celzia.

Celá severná pologuľa zažíva rekordné horúčavy

Čínske úrady vopred vystríhali pred extrémnym počasím a "viacerými prírodnými katastrofami" očakávanými počas tejto letnej sezóny. Celá severná pologuľa pritom v posledných týždňoch zažíva rekordné horúčavy, ktoré sú podľa vedcov ešte umocnené zmenami klímy.

Viac o téme: RekordJúlTeplotný rekordTeplotyStupne celziaČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu