Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pred 40 rokmi sa v Antarktíde stalo niečo, čo ešte nikde inde na svete: To by ste nemali šancu prežiť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ANTARKTÍDA/PRAHA - Pred štyridsiatimi rokmi, 21. júla 1983, namerali vedci na sovietskej stanici Vostok v severovýchodnej Antarktíde doteraz najnižšiu pozemskú teplotu mínus 89,2 stupňa Celzia.

Teplotu zistili vo výške 3488 metrov nad morom, pričom na snehovom povrchu bolo vtedy nameraných dokonca mínus 90,4 stupňa Celzia. Ešte nižšia teplota, mínus 93,2 stupňa Celzia, bola v Antarktíde zaznamenaná pomocou satelitného merania v auguste 2010 na hrebeni Východoantarktickej plošiny. 

 

Need a social media post to cool you off from the heat? On this date in 1983, the coldest temperature ever measured on...

Posted by Jeff Robinson: Siouxland StormChaser/WeatherTracker on Thursday, July 21, 2022

Najnižšiu oficiálne nameranú teplotu na Slovensku, a to až mínus 41 stupňov Celzia, zaznamenali 11. februára 1929 v Pstruši v okrese Detva. Nie však meteorológovia, ale lesníci na pracovisku vtedajších Československých štátnych lesov. Lesníci mali v roku 1929 zrážkomernú stanicu vo Vígľaši a meteorologickú v neďalekej Pstruši. Hoci v spomínaný deň bol o 7.00 hodine mráz o dve desatiny stupňa vyšší vo Vígľaši, slovenský pól mrazu bol pomocou indexového teplomeru nameraný niekedy nad ránom v Pstruši. 

Február 1929 bol veľmi chladný a ešte aj v marci sa teploty pohybovali na hranici pod mínus 25 stupňov Celzia. "Voda v potokoch vtedy úplne zamrzla. Na stromoch praskala kôra a niektoré praskli po dĺžke. Kone nemohli vyjsť z maštale, pretože by im boli vonku zamrzli nozdry a zvieratá by sa boli udusili," pripomenul niekdajší starosta obce Pavol Výboch.

Viac o téme: RekordTeplotaAntarktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu