Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Azerbajdžan tvrdí, že Rusko neplní záväzky týkajúce sa prímeria v Náhornom Karabachu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Emrah Gurel)

BAKU - Azerbajdžan v nedeľu obvinil Rusko z neplnenia záväzkov vyplývajúcich z dohody o prímerí z roku 2020, ktorú Moskva sprostredkovala s cieľom ukončiť vojnu o sporné územie Náhorného Karabachu vedenú Arménskom a Azerbajdžanom.

"Ruská strana nezabezpečila plnú implementáciu dohody v rámci svojich záväzkov," uviedlo azerbajdžanské ministerstvo zahraničných vecí. Moskva podľa rezortu "neurobila nič, aby zabránila" dodaniu dodávok arménskej armády separatistickým silám v nepokojnej enkláve. Arménsko a Azerbajdžan sa už niekoľko desaťročí sporia o Náhorný Karabach, ktorý je formálne súčasťou Azerbajdžanu, ale žijú tam prevažne Arméni. Obe krajiny viedli o tento región dve vojny, ktoré si vyžiadali desaťtisíce obetí.

Baku nedávno uzavrel cestu a vyvolal tak protesty

Po bojoch v roku 2020 sprostredkovala medzi Jerevanom a Baku prímerie Moskva, ktorá v Lačinskom koridore, jedinom pozemnom spojení medzi enklávou a Arménskom, rozmiestnila "mierové" jednotky. Baku nedávno cestu uzavrel a vyvolal tak protesty a obavy z vypuknutia humanitárnej krízy v regióne. V sobotu ruské ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo Azerbajdžan, aby blokádu ukončil.

EÚ a Spojené štáty sa usilujú o vedenie rokovaní medzi Jerevanom a Baku. Toto zvýšené diplomatické angažovanie sa Bruselu a Washingtonu v oblasti Kaukazu však vyvoláva nevôľu Moskvy, dodáva AFP. V snahe znovu potvrdiť svoju mocenskú úlohu Moskva v sobotu navrhla, že bude hostiť stretnutie ministrov zahraničných vecí oboch krajín. Rusko takisto navrhlo, že budúca mierová dohoda by mohla byť podpísaná v Moskve.

Viac o téme: PrímerieZáväzkyNeplnenieRuskoAzerbajdžanArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu