Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záplavy a zosuvy pôdy v Južnej Kórei si vyžiadali najmenej 24 obetí

Na snímke domy zavalené zosuvom pôdy. Zobraziť galériu (2)
Na snímke domy zavalené zosuvom pôdy. (Zdroj: SITA/(Yun Kwan-shick/Yonhap via AP)

SOUL - Najmenej 24 ľudí už prišlo o život a ďalších 10 jej nezvestných v dôsledku záplav a zosunov pôdy, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli viacero oblastí Južnej Kórey. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP.

Záchranné zložky hlásili v sobotu 24 obetí, píše AFP s odvolaním sa na tlačovú agentúru Jonhap. Desať ďalších osôb je nezvestných. Najviac obetí hlásia z provincie Severný Kjongsang na západe krajiny, kde o život prišlo 16 ľudí. Príčinami úmrtí boli najmä zosuvy pôdy a zrútenia domov. Viac než 6400 obyvateľom v jednom z okresov v provincii Severný Čchungčchong vo vnútrozemí krajiny nariadili v sobotu evakuáciu po tom, ako sa z miestnej preplnenej priehrady začala vylievať voda a zaplavila okolité obce, píše Jonhap.

Záchranári hľadajú ľudí v dome, ktorý sa zrútil po zosuve pôdy.
Zobraziť galériu (2)
Záchranári hľadajú ľudí v dome, ktorý sa zrútil po zosuve pôdy.  (Zdroj: SITA/Gyeongbuk Fire Station Service Headquarters via Yonhap AP)

Evakuáciu nariadili aj v ďalších oblastiach. Všetky hlavné vlakové spojenia v krajine boli dočasne pozastavené. Vysokorýchlostné vlaky typu KTX však zostávajú v prevádzke s možnými zmenami v cestovných poriadkoch. Juhokórejský premiér Han Duk-su úrady vyzval, aby prijali preventívne opatrenia proti zosuvom pôdy a vylievaniu sa riek z korýt. Od ministerstva obrany žiadal pomoc pri záchranných prácach.

Viac o téme: ZáplavyObeteZosuvyKórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu