Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Grécko a Turecko chcú resetovať vzťahy a preklenúť dlhoročné spory

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Zobraziť galériu (3)
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. (Zdroj: SITA/AP Photo/Giannis Papanikos)

ATÉNY - Grécko je pripravené na "reset" vzťahov so susedným Tureckom, aby preklenulo desaťročia trvajúce spory medzi oboma krajinami, ktoré sú aj členmi Severoatlantickej aliancie (NATO). Uviedol to v stredu grécky premiér Kyriakos Mitsotakis, informuje agentúra AP.

Mitsotakis v stredu v rámci summitu NATO v litovskom hlavnom meste Vilnius absolvoval hodinovú schôdzku s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Novinárom následne povedal, že sa dohodli na pokračovaní kontaktov na vysokej úrovni.

"Naše problémy neboli zázračne vyriešené," povedal grécky premiér. "Dnešné stretnutie však potvrdilo môj zámer i zámer prezidenta Erdogana resetovať grécko-turecké vzťahy," dodal. Ministri vlád oboch krajín sa po lete plánujú stretnúť v severogréckom meste Solún, oznámil Mitsotakis.

Kyriakos Mitsotakis s Recepom Tayyipom Erdoganom
Zobraziť galériu (3)
Kyriakos Mitsotakis s Recepom Tayyipom Erdoganom  (Zdroj: SITA)

Kyriakos Mitsotakis s Recepom Tayyipom Erdoganom
Zobraziť galériu (3)
Kyriakos Mitsotakis s Recepom Tayyipom Erdoganom  (Zdroj: SITA)

S Erdoganom sa stretol deň po tom, čo turecký prezident stiahol svoje námietky voči členstvu Švédska v NATO a signalizoval ochotu znížiť napätie vo vzťahoch medzi Tureckom a západnými krajinami vrátane Grécka. Separátnu schôdzku počas summitu vo Vilniuse absolvovali v stredu aj ministri obrany oboch krajín Nikos Dendias a Yasar Güler.

Grécko a Turecko sa sporia o námorné hranice vo východnej časti Stredozemného mora. Obe krajiny chcú modernizovať svoje vzdušné sily s pomocou Spojených štátov: Ankara má záujem o nové a modernizované stíhačky F-16, zatiaľ čo Atény si chcú zaobstarať stíhačky F-35.
 

Viac o téme: NATOGréckoTureckoKyriakos Mitsotakis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu