Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Arménsky premiér vyhlásil, že vojna s Azerbajdžanom je bez mierovej dohody pravdepodobná

Minister zahraničných vecí Antony Blinken sa stretáva s azerbajdžanským ministrom zahraničných vecí Jeyhunom Bayramovom-Camera a ministrom zahraničných vecí Arménska Araratom Mirzoyanom
Minister zahraničných vecí Antony Blinken sa stretáva s azerbajdžanským ministrom zahraničných vecí Jeyhunom Bayramovom-Camera a ministrom zahraničných vecí Arménska Araratom Mirzoyanom (Zdroj: SITA/AP/Jacquelyn Martin)

JEREVAN - Arménsky premiér Nikol Pašinjan v piatok uviedol, že vypuknutie ďalšej vojny medzi Arménskom a Azerbajdžanom je vysoko pravdepodobné, pokiaľ medzi krajinami nevznikne mierová dohoda. Povedal to v rozhovore pre agentúru AFP.

Obe krajiny sa už celé desaťročia sporia o Náhorný Karabach – územie ležiace v horskom regióne Azerbajdžanu, ktorý obývajú predovšetkým etnickí Arméni. Baku a Jerevan viedli v uplynulých desaťročiach dve vojny o tento región. 

archívne video Ódor na konci summitu EÚ - CELAC o spolupráci a postoji k vojne na Ukrajine

Ódor na konci summitu EÚ - CELAC o spolupráci a postoji k vojne na Ukrajine (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Pokiaľ nebude podpísaná mierová zmluva a nebude ratifikovaná parlamentmi oboch krajín, je, samozrejme, veľmi pravdepodobná (ďalšia) vojna," povedal Pašinjan. Arménsky premiér zároveň obvinil Azerbajdžan z genocídy na území Náhorného Karabachu tým, že stojí za blokádou tohto regiónu. "Nehovoríme o príprave genocídy, ale o prebiehajúcej genocíde," uviedol Pašinjan.

Azerbajdžan dočasne uzavrel Lačinský koridor

Napätie medzi týmito krajinami najnovšie eskalovalo po tom, ako v júli Azerbajdžan dočasne uzavrel Lačinský koridor – jedinú pozemnú cestu spájajúcu Náhorný Karabach s Arménskom. Túto cestu azerbajdžanská armáda v uplynulom období blokovala viackrát. Táto blokáda vyvoláva obavy z humanitárnej krízy v regióne, ktorý trpí nedostatkom potravín či liekov. 

Úlohu sprostredkovateľa medzi týmito bývalými sovietskymi republikami tradične zohrávalo Rusko, ktoré je však v súčasnosti zaneprázdnené inváziou na Ukrajinu. V súčasnosti sa túto rolu snažia prevziať Spojené štáty i EÚ, no na nedávnych rokovaniach zaznamenali iba malý pokrok.

Viac o téme: VojnaKrajinyAzerbajdžan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu