Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto štvrtý (10. júla 2023)

Orkhiv po ruskom ostreľovaní Zobraziť galériu (6)
Orkhiv po ruskom ostreľovaní (Zdroj: SITA/AP Photo/Andriy Andriyenko)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu počas návštevy mesta Luck na západe Ukrajiny žiadal posilnenie ochrany hraníc Ukrajiny s Bieloruskom. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Sumská oblasť na severovýchode Ukrajiny sa v nedeľu opätovne stala terčom ruských delostreleckých útokov, oznámila regionálna vojenská správa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 501

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 501 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:02 Členské krajiny NATO dosiahli v pondelok - deň pred summitom v litovskom Vilniuse - dohodu na podrobných obranných plánoch týkajúcich sa reakcie na potenciálny ruský útok. Agentúre Reuters to povedalo päť nemenovaných diplomatov, uvádza TASR. Spolu s vymedzením svojich regionálnych obranných plánov poskytne NATO členským krajinám aj usmernenia, ako majú modernizovať svoje ozbrojené sily či logistiku. Potreba financovať túto zásadnú zmenu je jedným z dôvodov, prečo sa lídri NATO chystajú vo Vilniuse zvýšiť požadované výdavky členských krajín na obranu, pričom súčasný cieľ vynakladať na tento zámer dve percentá HDP sa má stať už len nevyhnutným minimom.

20:24 Krajiny NATO sa dohodli na nových plánoch, ako odvrátiť prípadný ruský útok na aliančné územie. Informovali o tom dnes tlačové agentúry Reuters a DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Dohodu doteraz blokovalo Turecko.

19:53 Vyše tri štvrtiny Ukrajincov by považovali za neprijateľné, ak by ich krajina stiahla svoju žiadosť o členstvo v Severoatlantickej aliancii "ako cenu za mier". Vyplýva z nedávneho prieskumu Kyjevského medzinárodného inštitútu sociológie (KIIS), o ktorého výsledkoch informuje v pondelok spravodajská stanica Sky News.

18:53 Ruské ministerstvo obrany v pondelok zverejnilo video, ktoré zachytáva náčelníka generálneho štábu armády Valerija Gerasimova. Ide o prvý takýto videozáznam od vzbury žoldnierov z Vagnerovej skupiny proti veleniu ruskej armády, ku ktorej došlo 23.–24. júna, informuje agentúra AP.

18:41 Ukrajinské jednotky obsadili kľúčové vyvýšeniny okolo mesta Bachmut na východe Ukrajiny, ktoré v máji po dlhých mesiacoch bojov dobyli ruské sily s výrazným podielom žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Oznámila to námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

18:12 AP píše, že potvrdenie zo strany Kremľa, že sa Putin stretol tvárou v tvár s Prigožinom, je mimoriadne. Počas ozbrojenej vzbury Putin označil Prigožina za zradcu a hovoril o tvrdom treste, neskôr ale bolo trestné stíhanie šéfa wagnerovcov zastavené. Prigožinov ďalší osud zostáva nejasný, najmä po dnešných informáciách o stretnutí, ktoré ukázali, ako veľmi sa v ruskom vedení rokuje za zatvorenými dverami. Toto oznámenie aj skutočnosť, že ministerstvo obrany dnes prvýkrát od vzbury wagnerovcov zverejnilo video s náčelníkom generálneho štábu Valerijom Gerasimovom, podľa AP ukazujú, že sa Kremeľ snaží dať najavo, že v súčasnej turbulentnej dobe má veci pod kontrolou.

17:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vykazuje podľa švajčiarskej rozviedky čoraz častejšie autoritárske črty. O správe tajnej služby informoval v nedeľu denník Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Zelenskyj sa podľa listu snaží zbaviť politickej konkurencie pred prezidentskými voľbami, ktoré by sa v riadnom termíne mali uskutočniť na konci marca budúceho roka.

16:06 Úrady v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny evakuujú obyvateľov päťkilometrovej zóny pri hranici s Ruskom. Na facebooku o tom informoval šéf regiónu Volodymyr Artjuch. Deje sa tak kvôli neustálemu ruskému delostreleckému ostreľovaniu, kvôli ktorému zomierajú ľudia, aj kvôli problémom so zásobovaním.

16:00 V bojoch na Ukrajine padlo už takmer 50.000 ruských mužov. Vyplýva to z prvej nezávislej štatistickej analýzy, ktorú vykonali ruské opozičné médiá Mediazona a Meduza v spolupráci s vedcami z univerzity v nemeckom Tübingene.

15:35 Zelenskyj sa zúčastní summitu NATO vo Vilniuse, uvádza program podujatia. Po bilaterálnom stretnutí prezident Volodymyr Zelenskyj a šéf NATO Jens Stoltenberg usporiadajú spoločnú tlačovú konferenciu na summite vo Vilniuse, uvádza sa v najnovšej aktualizácii na webovej stránke NATO. Informuje o tom portál The Kyiv Indepent. 

14:45 Severoatlantická aliancia (NATO) sa chystá odstrániť významnú prekážku na ceste Ukrajiny k členstvu v NATO, uviedol v pondelok nemenovaný západný predstaviteľ. Informáciu priniesol aj šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Západný predstaviteľ agentúre AFP pod podmienkou anonymity povedal, že spojenci "sa chystajú" vypustiť Akčný plán členstva (MAP) ako podmienku pri podávaní prihlášky Ukrajiny do NATO.

13:49 Rusko by mohlo počas summitu Severoatlantickej aliancie v litovskom Vilniuse tento týždeň podniknúť provokačné operácie zo vzduchu alebo s využitím migrantov, aby zvýšilo napätie na hranici. V pondelok to povedal vysokopostavený predstaviteľ poľských bezpečnostných zložiek Stanislaw Žaryn, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra PAP.

13:20 Spojenci v NATO sa dohodli na zjednodušenom postupe pre vstup Ukrajiny. "Po intenzívnych rozhovoroch" sa spojenci NATO dohodli na odstránení Akčného plánu členstva (MAP) z cesty Ukrajiny k vstupu, uviedol dnes minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

13:19 Kremeľ v pondelok vyhlásil, že členstvo Ukrajiny v Severoatlantickej aliancii (NATO) by malo "veľmi negatívne" dôsledky pre európsku bezpečnosť. Ruské vedenie sa tak vyjadrilo pred summitom NATO v Litve, ktorý sa bude konať v utorok a v stredu. TASR prevzala správu z tlačových agentúr AFP a Reuters.

11:37 Ruské jednotky zasiahli obytný dom v obci Inženerne v Chersonskej oblasti, informoval dnes gubernátor Oleksandr Prokudin.

11:36 Vodca skupiny Wagner Jevgenij Prigožin, ktorého miesto pobytu bolo po neúspešnej vzbure nejasné, je údajne v Moskve prinajmenšom od 1. júla, informovali francúzske médiá Liberation.

Podľa zdrojov denníka v západných spravodajských službách Prigožin strávil čas v Moskve rokovaniami o Wagnerovom osude s ruským diktátorom Vladimirom Putinom, ako aj stretnutiami so šéfom Národnej gardy Viktorom Zolotovom a šéfom Služby zahraničnej rozviedky Sergejom Naryškinom.

10:54 Po pondelňajšom ruskom útoku na civilistov v meste Orichiv, ktoré sa nachádza na frontovej línii v ukrajinskej Záporožskej oblasti, sú známe ďalšie podrobnosti. Civilisti práve v škole rozdávali humanitárnu pomoc a Rusi použili riadenú leteckú bombu. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

10:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil v pondelok na Twitteri príspevok s poďakovaním Slovensku, ktoré navštívil v piatok 7. júla a stretol sa s najvyššími ústavnými predstaviteľmi. Zelenskyj pripojil k tvítu aj takmer jeden a polminútové video z návštevy.

9:41 Ukrajina za posledný týždeň oslobodila 10 štvorcových kilometrov na juhu a 4 štvorcové kilometre na východe, informoval dnes Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

8:59 Štyria ľudia zahynuli a 11 ďalších utrpelo zranenia pri ruskom bombardovaní obytnej časti mesta Orichiv, ktoré sa nachádza na frontovej línii v ukrajinskej Záporožskej oblasti. Útok nastal práve v čase, keď sa rozdeľovala humanitárna pomoc, informovala v pondelok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na gubernátora oblasti Jurija Malaška. Správu prevzal aj portál britského denníka The Guardian.

8:58 Ukrajinské jednotky zaznamenali "jednoznačný postup" na južnom okraji mesta Bachmut, uviedla v pondelok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

8:22 Poľské špeciálne služby zadržali Ukrajinca pre podozrenie zo špionáže pre Rusko. Občan Ukrajiny žije v Poľsku od roku 2019. Za finančnú odmenu od Rusov podozrivý fotografoval vojenské zariadenia a námorné prístavy. Ide o 15. zadržaného v rozsiahlom prípade špionáže.

7:22 Putin nevie, čo má s Wagnerom robiť. Putinovo rozhodnutie nevyhostiť skupinu Wagner a nestíhať vodcov povstania stavia ruského diktátora do "nepríjemnej situácie", napísal včera Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

7:21 Ruské sily začali zamínovanie kritickej infraštruktúry v okupovaných častiach Záporožskej oblasti, informoval včera prostredníctvom Telegramu starosta Melitopolu Ivan Fedorov.

6:03 Prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa v nedeľu povedal, že augustový summit skupiny rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS sa bude konať prezenčnou formou aj napriek zatykaču na ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý je tiež medzi pozvanými. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

6:02 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a šéf Bieleho domu Joe Biden absolvujú bilaterálne stretnutie na okraji summitu NATO v Litve. Témou rokovania bude pozícia Ukrajiny vo vzťahu k NATO i dodávka amerických stíhačiek F-16 Turecku. Oznámila to v nedeľu kancelária tureckého prezidenta. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Rusko opäť ostreľovalo Sumskú oblasť na severovýchode Ukrajiny

Vojenská správa v aplikácii Telegram v nedeľu večer oznámila, že počas dňa v meste zaznamenali jedenásť výbuchov. Obete či poškodenie civilnej infraštruktúry nehlásili. Tieto vyjadrenia však nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, píše DPA. Ukrajinská armáda koncom júna obyvateľov žijúcich v pohraničí v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny vyzvala, aby odtiaľ odišli. Dôvodom bolo neustále ostreľovanie ruskými silami.

Väčšina Sumskej oblasti bola na začiatku vojny niekoľko týždňov pod ruskou kontrolou. V máji tohto roka vtrhli ozbrojenci podporovaní Ukrajinou zo Sumskej oblasti do susednej Belgorodskej oblasti v Rusku a dostali sa do potýčok s ruskými bezpečnostnými jednotkami. Po krátkom čase sa stiahli späť na územie Ukrajiny.

Zelenskyj žiada lepšiu obranu hraníc Ukrajiny s Bieloruskom

Zelenskyj v nedeľu svoj tradičný videopríhovor absolvoval na zámku v historickej časti Lucku, ktorý sa nachádza približne 150 kilometrov od bieloruských hraníc. Za prioritu označil posilnenie hraníc na severe Ukrajiny. Zelenskyj tiež opätovne poďakoval ukrajinským vojakom za úspechy na bojisku. Bielorusko je blízkym spojencom Ruska a na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu na jar 2022 poskytlo Moskve svoje územie na vyslanie ruských vojakov či na odpaľovanie rakiet na Ukrajinu. V Bielorusku sú v súčasnosti umiestnené tisíce ruských vojakov, kde sa pripravujú na bojové operácie. Experti nový útok z územia Bieloruska pokladajú za nepravdepodobný.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

Ukrajinská vláda však Minsk považuje za možné nebezpečenstvo, píše DPA. Zelenskyj a poľský prezident Andrzej Duda si v nedeľu v Lucku pripomenuli obete druhej svetovej vojny a obete 80. výročie volynského masakru, pri ktorom ukrajinskí nacionalisti z Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) a jej podriadenej tzv. Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA) zavraždili od februára 1943 do februára 1944 okolo 100.000 ľudí, prevažne Poliakov, ale aj príslušníkov ďalších národností. Volyň bola vtedy súčasťou nacistickým Nemeckom okupovaného územia predvojnového Poľska, teraz sa nachádza na severozápade Ukrajiny. Tieto udalosti napriek úzkym väzbám medzi oboma krajinami, ktoré sa posilnili po ruskej invázii na Ukrajinu, stále vrhajú tieň na ukrajinsko-poľské vzťahy, pripomenula agentúra PAP.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu