Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Turecký prezident Erdogan a predseda Európskej rady Michel sa dohodli na oživení vzťahov Európskej únie s Ankarou

Predseda Európskej rady Charles Michel a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Predseda Európskej rady Charles Michel a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: Twitter/Charles Michel)

VILNIUS - Predseda Európskej rady Charles Michel a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v pondelok dohodli na tom, že sa budú usilovať o užšiu spoluprácu a oživenie vzájomných vzťahov. Michel a Erdogan sa stretli v litovskom Vilniuse v predvečer summitu NATO, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Michel na Twitteri označil stretnutie s tureckým lídrom za "dobré" a dodal, že spoločne "preskúmali možnosti, ako znova dostať spoluprácu EÚ s Tureckom do popredia a oživiť naše vzťahy". Turecko je oficiálnym kandidátom na vstup do EÚ už od roku 2005, prístupové rozhovory sú však už dlho na mŕtvom bode. Erdogan v pondelok dopoludnia nečakane podmienil podporu schválenia vstupu Švédska do NATO, ktoré Ankara dlho blokuje, opätovným otvorením rozhovorov o prijatí Turecka do Európskej únie. To viaceré štáty vrátane USA označili za dve nesúvisiace záležitosti.

Erdogan súhlasí so vstupom Švédska do NATO

Turecký prezident však následne prekvapivo súhlasil s tým, že žiadosť Švédska o vstup do NATO čoskoro predloží na schválenie tureckému parlamentu. Oznámil to večer generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po tom, ako vo Vilniuse rokoval s Erdoganom aj švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom. Aj keď Erdogan napokon prisľúbil predloženie švédskej žiadosti na hlasovanie parlamentu a zaistenie jej ratifikácie, v jeho spoločnom vyhlásení s Kristerssonom a Stoltenbergom sa neuvádza, dokedy sa má táto ratifikácia uskutočniť, približuje DPA.

Švédsko si podalo prihlášku do NATO vlani spolu s Fínskom. Vstup Fínska do Aliancie umožnilo Turecko na jar tohto roka, avšak voči Švédsku opakovane vznášalo námietky, že poskytuje útočisko teroristom, predovšetkým kurdskej národnosti. Žiadosť Švédska o vstup do NATO okrem tureckého dosiaľ neschválil ani maďarský parlament.

Viac o téme: VzťahyTureckoRecep Tayyip ErdoganEurópska úniaCharles Michel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu