Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Francúzske úrady vyšetrujú správy o útoku parížskych policajtov na novinárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Francúzske úrady začali vyšetrovať podozrenie, že parížski policajti zaútočili na novinárov, ktorí spravodajsky pokrývali sobotňajší protest proti policajnej brutalite. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na nedeľňajšiu správu francúzskeho denníka Le Parisien.

Obeťou brutálneho zaobchádzania zo strany policajtov sa údajne stali traja žurnalisti, ktorí v sobotu nakrúcali zadržanie jedného z účastníkov nepovoleného protestu v centre Paríža. Francúzsko v posledných týždňoch zasiahla vlna protestov, nepokojov a násilností, ktoré vypukli po tom, ako policajt 27. júna pri kontrole vozidla na parížskom predmestí Nanterre zastrelil 17-ročného mladíka alžírskeho pôvodu. Táto udalosť znovu oživila rasové napätie v krajine, ako aj dlhoročnú kritiku prístupu francúzskej polície k príslušníkom menšín. Vlna nepokojov v krajine už do veľkej miery ustala, čo sa prejavilo na poklese počtu prípadov výtržností aj zadržaných osôb. Existujú však obavy, že by násilnosti mohli opäť vypuknúť 14. júla, keď Francúzsko oslavuje štátny sviatok - Deň Bastily - pripomínajúci začiatok Veľkej francúzskej revolúcie.

Počas víkendu (8. - 9. júla) sa vo Francúzsku konalo niekoľko desiatok protestov proti údajnej brutalite a rasizmu policajtov. Protestné zhromaždenie sa v sobotu napriek úradnému zákazu uskutočnilo aj v centre Paríža a zúčastnilo sa na ňom približne 2000 ľudí vrátane niekoľkých ľavicových poslancov francúzskeho parlamentu. Protest zorganizovala sestra 24-ročného černošského mladíka Adamu Traorého, ktorý zomrel pred siedmimi rokmi, taktiež v dôsledku policajného zásahu, a jeho smrť rovnako vyvolala vo Francúzsku vlnu nepokojov. Trojica novinárov, ktorá sa údajne stala obeťou policajného útoku, na sobotňajšom proteste filmovala zadržanie Traorého brata. Tento muž vraj udrel policajtku, pri zatýkaní utrpel zranenia a strávil noc v nemocnici, čo podľa kritikov opäť potvrdzuje brutálne metódy francúzskej polície.

Viac o téme: NovináriPolícia Franczúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu