Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nezvestný novinár z Mexika: Muža našli mŕtveho vo vidieckej oblasti blízko mesta Tepic

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MEXIKO - Regionálneho spravodajcu mexického denníka La Jornada našli v sobotu mŕtveho. Stalo sa tak krátko po tom, ako bol v mexickom štáte Nayarit vyhlásený za nezvestného, informuje správa agentúry AFP.

"Telo nájdené v obci Huachines... v okrese Tepic bolo identifikované ako Luis Martín Sánchez Iniguez, 59 rokov, spravodajca (novín) La Jornada," uvádzajú na svojej webovej stránke noviny Mexico City. Novinárova manželka Cecilia Lópezová vyšetrovateľom povedala, že od stredajšej noci, keď bola mimo mesta na návšteve príbuzných, nevedela, kde sa jej manžel nachádza.

archívne video Súd rozhodol v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka

Súd rozhodol v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka (Zdroj: Topky/Maarty)

Telo 59-ročného novinára našli v sobotu ráno vo vidieckej oblasti blízko mesta Tepic, hlavného mesta štátu Nayarit. Podľa nepotvrdených správ miestnych médií bolo jeho telo zabalené v plastových vreciach a na hrudi mal odkaz. Ešte v stredu večer bol Sánchez doma a telefonoval so svojou manželkou.

Zmizol jeho počítač i telefón

Lópezová údajne tiež vyšetrovateľom povedala, že našla oblečenie, ktoré mal jej manžel na sebe, keď ho naposledy videla, pričom v peňaženke mal všetky svoje veci okrem novinárskeho preukazu z denníka La Jornada. Rodina tiež nahlásila, že zmizol jeho počítač, telefón, hard disk a sandále, uvádzajú noviny Mexico City. V minulosti boli pritom zavraždení aj iní novinári denníka La Jornada. V roku 2017 bola v mexickom štáte Chihuahua zavraždená napríklad novinárka denníka Miroslava Breachová. V tom isto roku bol v mexickom štáte Sinaloa tiež zavraždený Javier Valdez, ktorý prispieval aj do AFP.   

Mexiko je považované za jednu z najnebezpečnejších krajín pre novinárov. Od roku 2000 tam podľa organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) zavraždili už vyše 150 novinárov. Podľa údajov vlády prišlo vlani k 13 vraždám reportérov. Väčšina zločinov spáchaných proti novinárov v Mexiku pritom ostane nepotrestaná, uvádza AFP.  

Viac o téme: SmrťNovinárMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu